Těsto
- žloutek 75 g (4 menší žloutky)
- kukuřičný škrob (maizena) 10 g
- bílek 75 g (3 menší bílky)
- cukr krupice 50 g
- sůl 1 špetka
- hladká mouka 60 g
Čokoládový krém
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- pomerančová kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
- tmavá čokoláda 250 g
- máslo (změklé) 100 g
Dokončení
- tmavá čokoláda 300 g
- máslo (kakaové) 30 g
- vaječný koňak (hustý) 150 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky rozmíchejte se škrobem dohladka. Bílky vyšlehejte s cukrem a solí na tuhý sníh, který tvoří měkké špičky. Třetinu sněhu vmíchejte do žloutků. Rozmíchejte a přidejte zbylý sníh a prosátou mouku. Zlehka promíchejte a přesuňte směs do sáčku s hladkou trubičkou. Plechy vyložte pečicím papírem a stříkejte na ně kolečka. Ihned vložte do předehřáté trouby a pečte 10 až 12 minut, až těsto zpevní a lze odlepit od papíru.
- Mezitím zahřejte smetanu s nastrouhanou pomerančovou kůrou, až zmatní a lehce zežloutne. Čokoládu nalámejte do misky a přelijte horkou smetanou. Míchejte do úplného rozpuštění. Nechte zchladnout, občas promíchejte.
- Do vychladlé čokolády postupně zašlehejte kousky másla. Obě složky musí mít stejnou teplotu, aby se nesrazily. Hladký krém dejte do sáčku s trubičkou na likérové špičky.
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni dohladka a vmíchejte do ní kakaové máslo. Upečená vychladlá kolečka potřete rozpuštěnou čokoládou, aby se nerozmáčela likérem. Nechte ji ztuhnout.
- Na kolečka se zatuhlou čokoládou nastříkejte po obvodu do výšky 8 cm krém a uložte je do lednice alespoň na 30 minut. Uprostřed nechte prostor pro naplnění likérem.
- Do zatuhlých špiček vlijte vaječný likér a uzavřete je nastříkáním kytičky z krému. Nechte znovu ztuhnout.
- Ztuhlé špičky namočte celé do čokolády, nechte dobře okapat a postavte je na pečicí papír. Nechte zatuhnout.
Likérové špičky plněné vaječným likérem podle Mirky van Gils Slavíkové Zdroj: Famózní! Od babičky
Vyzkoušejte také mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE