Famózní! Od babičky

Likérové špičky plněné vaječným likérem podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
3x

Kdo by je nemiloval? Kakaové špičky v čokoládě se středem s vaječným likérem se začaly vyrábět v 60. letech a od té doby jsou neodmyslitelnou součástí cukráren. Korpusu – cukrářskému piškotu – se v tomto případě říká bufler.

20 porcí
90 minut
česká

Těsto

Čokoládový krém

Dokončení

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky rozmíchejte se škrobem dohladka. Bílky vyšlehejte s cukrem a solí na tuhý sníh, který tvoří měkké špičky. Třetinu sněhu vmíchejte do žloutků. Rozmíchejte a přidejte zbylý sníh a prosátou mouku. Zlehka promíchejte a přesuňte směs do sáčku s hladkou trubičkou. Plechy vyložte pečicím papírem a stříkejte na ně kolečka. Ihned vložte do předehřáté trouby a pečte 10 až 12 minut, až těsto zpevní a lze odlepit od papíru.
  2. Mezitím zahřejte smetanu s nastrouhanou pomerančovou kůrou, až zmatní a lehce zežloutne. Čokoládu nalámejte do misky a přelijte horkou smetanou. Míchejte do úplného rozpuštění. Nechte zchladnout, občas promíchejte.
  3. Do vychladlé čokolády postupně zašlehejte kousky másla. Obě složky musí mít stejnou teplotu, aby se nesrazily. Hladký krém dejte do sáčku s trubičkou na likérové špičky.
  4. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni dohladka a vmíchejte do ní kakaové máslo. Upečená vychladlá kolečka potřete rozpuštěnou čokoládou, aby se nerozmáčela likérem. Nechte ji ztuhnout.
  5. Na kolečka se zatuhlou čokoládou nastříkejte po obvodu do výšky 8 cm krém a uložte je do lednice alespoň na 30 minut. Uprostřed nechte prostor pro naplnění likérem.
  6. Do zatuhlých špiček vlijte vaječný likér a uzavřete je nastříkáním kytičky z krému. Nechte znovu ztuhnout.
  7. Ztuhlé špičky namočte celé do čokolády, nechte dobře okapat a postavte je na pečicí papír. Nechte zatuhnout.

Vyzkoušejte také mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Famózní! Od babičky

Mirka van Gils Slavíková Famózní! Od babičky

Famózní! Od babičky je vyznáním lásky k české cukrářské klasice. Mirka van Gils Slavíková se vrací ke kvalitě cukrařiny z dob první republiky a přidává k ní originální ingredienci – své profesní zkušenosti. Jako babička považuje za důležité předat novým generacím to, co ji samotnou naučili prarodiče. Vzpomínky i chuť k pečení probouzí v knize plné lahodných fotografií 70 ověřených receptů na 196 stranách.

Autorka ve třetí knize ze série Famózní! čtenářům předkládá jak výběr z receptů, které si oblíbila za svých učňovských let, tak cukrářskou inspiraci čerpanou z pramenů první republiky. „Jsem patriot české cukrařiny a jednoznačně ji vnímám jako světovou. Koneckonců jsme byli za první republiky cukrářskou špičkou. Jen je nutné se vrátit ke kvalitě a preciznosti při výrobě,“ zdůrazňuje Mirka van Gils Slavíková.

K zakoupení na oficiálních stránkách www.mirkavangils.cz.


Přečtěte si také

Recepty