Korpus:
- sušenky (Lotusky) 300 g
- mleté mandle 50 g
- mletá skořice 1 lžička
- máslo (rozpuštěné) 120 g
Krém:
- žloutek 3 ks
- moučkový cukr 80 g
- bramborový škrob 40 g
- vaječný koňak (likér) 200 ml
- smetana ke šlehání (31%) 300 ml
- bílá čokoláda 100 g
- želatina 5 plátků
- vanilka (dle chuti)
Postup přípravy:
- V mixéru rozemelte na moučku sušenky. Dejte je do větší misky, přidejte k nim mleté mandle, skořici a rozpuštěné máslo.
- Vše dohromady vymíchejte tak, aby směs připomínala „mokrý písek“. Takto připravený základ dejte do koláčové formy o průměru 24 cm.
- Sušenkovou hmotu dobře natlačte do formy i do jejích boků. Koláčovou formu pak dejte do lednice aspoň na 30 minut odpočívat.
- Připravte si krém. Do mísy si dejte žloutky, moučkový cukr, škrob a 100 ml smetany. Vše spolu dohladka vyšlehejte. Želatinu dejte na talíř a zalijte asi 8 lžícemi vody.
- Nechte 5 minut nabobtnat. Mezitím dejte zbytek smetany do rendlíku s nepřilnavým dnem. Přidejte k ní vaječný likér, bílou čokoládu a pokud chcete i vyškrábnutá semínka vanilky.
- Za stálého míchání směs zahřívejte a stále míchejte metličkou. Když se čokoláda rozpustí, přidejte vaječnou směs a na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu. Dávejte pozor a opravdu míchejte, ať nemáte ze směsi míchaná vajíčka.
- Jakmile přivedete směs k varu, stáhněte ji z plotny a přidejte vymačkanou želatinu. Pořád směs míchejte, aby se želatiny pořádně rozpustila. Směs pak nechte asi 3–5 minut vychladnout. Celou ji znovu promíchejte a nalijte na korpus.
- Koláč nechte v lednici asi 2 hodiny zatuhnout. Nakonec můžete koláč ozdobit šlehačkou, perníčky, nebo brusinkami obalenými v cukru.
Slavnostní koláč z karamelových sušenek s krémem z vaječného likéru a bílé čokolády Zdroj: Máma peče doma
Slavnostní koláč z karamelových sušenek s krémem z vaječného likéru a bílé čokolády Zdroj: Máma peče doma
Další likérové recepty: