Slavnostní koláč z karamelových sušenek s krémem z vaječného likéru a bílé čokolády

Moje hodnocení
3x

Tento sladký koláč je opravdu jen pro dospělé, ale co je důležitější – je jednoduchý, rychlý a vskutku sváteční. Vaječný likér se k vánočním svátkům zkrátka hodí a věříme, že doma budete mít slušné zásoby. Můžete je tedy nejen vypít, ale použít i na pečení.

12 porcí
120 minut

Korpus:

Krém:

Postup přípravy:

  1. V mixéru rozemelte na moučku sušenky. Dejte je do větší misky, přidejte k nim mleté mandle, skořici a rozpuštěné máslo.
  2. Vše dohromady vymíchejte tak, aby směs připomínala „mokrý písek“. Takto připravený základ dejte do koláčové formy o průměru 24 cm.
  3. Sušenkovou hmotu dobře natlačte do formy i do jejích boků. Koláčovou formu pak dejte do lednice aspoň na 30 minut odpočívat.
  4. Připravte si krém. Do mísy si dejte žloutky, moučkový cukr, škrob a 100 ml smetany. Vše spolu dohladka vyšlehejte. Želatinu dejte na talíř a zalijte asi 8 lžícemi vody.
  5. Nechte 5 minut nabobtnat. Mezitím dejte zbytek smetany do rendlíku s nepřilnavým dnem. Přidejte k ní vaječný likér, bílou čokoládu a pokud chcete i vyškrábnutá semínka vanilky.
  6. Za stálého míchání směs zahřívejte a stále míchejte metličkou. Když se čokoláda rozpustí, přidejte vaječnou směs a na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu. Dávejte pozor a opravdu míchejte, ať nemáte ze směsi míchaná vajíčka.
  7. Jakmile přivedete směs k varu, stáhněte ji z plotny a přidejte vymačkanou želatinu. Pořád směs míchejte, aby se želatiny pořádně rozpustila. Směs pak nechte asi 3–5 minut vychladnout. Celou ji znovu promíchejte a nalijte na korpus.
  8. Koláč nechte v lednici asi 2 hodiny zatuhnout. Nakonec můžete koláč ozdobit šlehačkou, perníčky, nebo brusinkami obalenými v cukru.

Další likérové recepty:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Máma peče doma

Barbora Gorecká Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké.

mamapecedoma.com


Přečtěte si také

Recepty