Suroviny
- vejce 5 ks
- cukr krupice 200 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- rostlinný olej 250 ml
- vaječný koňak 250 ml
- polohrubá mouka 300 g
- moučkový cukr (na poprášení)
- máslo (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
Postup přípravy
- Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Žloutky šlehejte s oběma cukry do nadýchané pěny, trvá to zhruba 8–10 minut.
- Troubu rozehřejte na 175 °C. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Za stálého šlehání přilévejte do žloutkové pěny tenkým pramínkem olej a vaječný likér. Přisypte mouku s kypřicím práškem a důkladně promíchejte.
- Zlehka zapracujte sníh a těsto vlijte do připravené formy. Uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 40–50 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečenou bábovku vyjměte, nechte chladnout 10 minut ve formě a pak ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela zchladnout. Před podáváním pocukrujte.
PRIMA TIP: Kvalitní vaječný likér tvoří chuť bábovky, použijte do těsta takový, jaký máte sami rádi. Vaječňák české značky Bartida má vysoký obsah žloutků (140 g na 1 l) a obsahuje třtinový rum, malt whisky a smetanu. Švýcarský Eiercognac Fassbind používá švýcarská vejce z volného chovu a francouzský koňak. Z Amsterdamu pochází vaječný likér Advocaat s vyšším podílem vajec a smetany.
Inspirujte se také receptem na hrníčkovou mramorovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty na bábovku