Moje vzpomínky na neděli

Bábovka s vaječným likérem podle Máma peče doma

Moje hodnocení
3x

Vítané zpestření mezi cukrovím. Konečně se můžete do něčeho sladkého zakousnout a vychutnat si pozvolna se rozvíjející chuť ve více soustech. V této krásce hraje hlavní roli vaječný likér, který těsto obohatí v mnoha směrech a ještě ho zvláční. Čistě teoreticky by bábovka vydržela několik dní, prakticky se nám to ještě nikdy nepovedlo.

16 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Žloutky šlehejte s oběma cukry do nadýchané pěny, trvá to zhruba 8–10 minut.
  2. Troubu rozehřejte na 175 °C. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  3. Za stálého šlehání přilévejte do žloutkové pěny tenkým pramínkem olej a vaječný likér. Přisypte mouku s kypřicím práškem a důkladně promíchejte.
  4. Zlehka zapracujte sníh a těsto vlijte do připravené formy. Uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 40–50 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
  5. Upečenou bábovku vyjměte, nechte chladnout 10 minut ve formě a pak ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela zchladnout. Před podáváním pocukrujte.
PRIMA TIP: Kvalitní vaječný likér tvoří chuť bábovky, použijte do těsta takový, jaký máte sami rádi. Vaječňák české značky Bartida má vysoký obsah žloutků (140 g na 1 l) a obsahuje třtinový rum, malt whisky a smetanu. Švýcarský Eiercognac Fassbind používá švýcarská vejce z volného chovu a francouzský koňak. Z Amsterdamu pochází vaječný likér Advocaat s vyšším podílem vajec a smetany.

Vyzkoušejte i další recepty na bábovku

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Moje vzpomínky na neděli

Barbora Gorecká Moje vzpomínky na neděli

Moje vzpomínky na neděli jsou už třetí kuchařkou oblíbené foodblogerky Báry Gorecké alias Máma peče doma. Nová kniha je provoněná domovem, napsaná s láskou a je plná vzpomínek na dětství, babičky i maminku a jejich báječnou kuchyni.

Na 352 stranách najdete 150 klasických českých a slovenských receptů rozdělených do 7 kapitol (chuťovky a pečivo, pomazánky, saláty, polévky a zavářky do nich, hlavní jídla a přílohy, sladké a Vánoce).

Vůně čerstvého chleba, chuť poctivé bramboračky, báječná svíčková, nadýchaná bábovka… To vše, a ještě mnohem víc najdete na stránkách nové knížky, která oslní nejen výběrem receptů, ale i překrásnými fotografiemi a ilustracemi.

Knihu lze koupit na mamapecedoma.com.


Přečtěte si také

Recepty