Těsto:
- vejce 2 ks
- cukr krupice 220 g
- vanilkový cukr 1 balíček
- olej 120 ml
- hladká mouka 350 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 balíček
- mléko 250 ml
- tuk (na vymazání)
- polohrubá mouka (na vysypání)
- kakao 20 g
Náplň:
- mléko 500 ml
- cukr krupice 150 g
- vanilkový pudink (prášek) 2 balíčky
- máslo 125 g
- měkký tvaroh 500 g
Poleva:
- čokoláda (na vaření) 100 g
- zakysaná smetana 300 ml
- lískové ořechy (pražené nastrouhané, na posypání)
Postup přípravy:
Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny. Pak zašlehejte pomalu olej, prosátou mouku s kypřicím práškem a 200 ml mléka.
Pekáček vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. Do pekáčku rozetřete polovinu těsta. Do druhé poloviny těsta přidejte prosáté kakao a zbylé mléko. Kakaové těsto rozetřete na světlé těsto v pekáčku a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení nechte vychladnout a vyklopte na prkénko.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý krém, který rozšlehejte robotem, a do teplého krému přidejte na kousky nakrájené ztuhlé máslo a tvaroh. Vše společně vyšlehejte na hladký krém, který rozetřete na povrch vychladlého korpusu. Uložte do chladničky na asi 4 hodiny tuhnout.
Čokoládu rozpusťte v horké vodní lázni a smíchejte se zakysanou smetanou, která musí mít pokojovou teplotu. Polevu rozetřete na povrch ztuhlého krému a posypte oříšky. Polevu nechte ztuhnout v chladničce a pak nakrájejte na řezy.
Další tip na famózní řezy? Pusťte si náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Míša řezy