Těsto:
- hladká mouka 200 g
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1 špetka
- máslo 120 g
- med 90 g
- moučkový cukr 80 g
- vejce 2 ks
- ocet 1 lžička
- vlašské ořechy (mleté) 5 lžic
Krém:
- máslo 200 g
- karamelové kondenzované mléko 397 g
Na dokončení:
- tmavá čokoláda (na ozdobu) 30 g
Postup přípravy:
Mouku prosejte, promíchejte s jedlou sodou a špetkou soli. V misce nad vodní lázní rozpusťte máslo, med a cukr. Přidejte vejce a promíchejte. Poté přilijte ocet, opět promíchejte a nakonec zapracujte moučnou směs. Míchejte asi 2 minuty, dokud nevznikne hladké těsto.
To ihned rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, nechte 5 minut odležet a poté pečte při 180 °C asi 7 minut dozlatova. Po upečení nechte zchladnout, rozkrojte na čtyři stejné pásy a poté nechte úplně vychladnout. Okraje zarovnejte nožem. Ořezky rozmixujte a smíchejte s mletými ořechy, aby vznikla drobenka na posypání.
Změklé máslo vyšlehejte do pěny, poté po částech zašlehejte karamelové kondenzované mléko a hotový krém rozdělte na čtyři díly.
Na první plát rozetřete část krému, přiklopte druhým a postup opakujte. Vrchní plát i boky potřete zbytkem krému a posypte připravenou ořechovou drobenkou.
Hotové řezy nechte 24 hodin odležet v chladničce, aby byly krásně vláčné. Před podáváním povrch přestříkejte rozpuštěnou čokoládou.
Další tip na skvělé řezy? Máme pro vás i videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy