Těsto
- hladká mouka 200 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- moučkový cukr 40 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- sůl 1 špetka
- máslo 150 g
- žloutek 1 ks
Dokončení
- vejce (prošlehané, na potření)
- sekané mandle (na posypání)
- džem (rybízový, meruňkový nebo malinový)
Postup přípravy
Mouku prosejte s kypřicím práškem a cukrem, přidejte vanilkový cukr, špetku soli, nakrájené máslo a žloutek. Rychle vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice.
Vyválejte dva stejné pláty (asi 4 mm silné), upravte je do obdélníkového tvaru. Ze zbytků těsta vyválejte 3 tenké pásy, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a položte je na jeden z plátů – dva na kraje, jeden doprostřed.
Oba pláty přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Vychladlé pláty spojte silnější vrstvou zavařeniny, mezery mezi mandlovými pruhy vyplňte ještě horkým džemem. Nechte v chladu odležet a ztuhnout.
PRIMA TIPY:
Nejlépe se hodí meruňkový nebo rybízový džem, který dodá příjemnou kyselost k máslovému těstu.
Mandle můžete nahradit vlašskými ořechy – dodají řezu rustikálnější charakter.
Pokud řezy připravíte den předem, budou po odležení ještě lahodnější a vláčnější.
Vyzkoušejte také oblíbené hraběnčiny řezy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy