Korpus:
- vejce 4 ks
- krupicový cukr 100 g
- polohrubá mouka 100 g
- kakao 20 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- olej 4 lžíce
- tuk (na vymazání)
- polohrubá mouka (na vysypání)
Náplň:
- žloutek 9 ks
- krupicový cukr 80 g
- vanilkový cukr (nebo vanilková semínka z poloviny lusku) 2 sáčky
- hladká mouka 100 g
- plnotučné mléko 900 ml
- máslo 150 g
- moučkový cukr 100 g
- smetana ke šlehání (40%) 500 ml
- ztužovač šlehačky 1 sáček
Na dokončení:
Postup přípravy:
- Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Zlehka vmíchejte prosátou mouku s kakaem, kypřicím práškem a nakonec přilijte olej.
- Hotové těsto rozetřete na plech nebo do formy s vyšším okrajem (30×20 cm), vždy ale nezapomeňte vymazat tukem a vysypat moukou. Pečte při 160 °C asi 30 minut. Po upečení nechte vychladnout ve formě.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkou na horké vodní lázni do zhoustnutí. Mléko smíchejte s moukou a za stálého míchání povařte asi 2 minuty. Odstavte a vmíchejte žloutkovou pěnu. Poté směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehejte žloutkovou hmotu. Hotový krém rozetřete na povrch vychladlého korpusu. Uložte do chladničky nejméně na 3 hodiny ztuhnout.
- Smetanu vyšlehejte se ztužovačem na pevnou šlehačku. Asi dvě třetiny šlehačky rozetřete na povrch ztuhlého krému a nakrájejte na porce. Zbylou šlehačku naplňte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, ozdobně nastříkejte na povrch řezů a dozdobte jahodami.
Chcete si upéct další voňavé řezy? Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Nebo mrkněte na pudinkové recepty: