Korpus
- řepkový olej 200 ml
- baby špenát 150 g
- podmáslí 500 ml
- vejce 4 ks
- cukr krupice 300 g
- hladká mouka 640 g
- jedlá soda 8 g
- máslo (na vymazání formy)
Krém
- smetana ke šlehání (40%) 400 ml
- čerstvý sýr (smetanový) 400 g
- moučkový cukr 60 g
- jahody (na dozdobení)
- tymián (snítky na dozdobení)
Postup přípravy
- Do nádoby mixéru vlijte olej a postupně přidávejte špenát, který vždy pořádně rozmixujte. Do větší mísy nalijte podmáslí, přidejte vejce, cukr a přilijte špenát promixovaný s olejem. Prošlehejte. V jiné míse promíchejte mouku s jedlou sodou a poté směs prosejte k tekutým ingrediencím. Metličkou vymíchejte hladké těsto.
- Těsto přelijte do máslem vymazané obdélníkové formy o rozměrech cca 22 × 32 cm. Pečte při 175 °C asi 45–50 minut. Upečený korpus opatrně vyndejte a nechte vychladnout na mřížce. Vychladlému korpusu zarovnejte vršek (odřezky si nechte stranou na dokončení) a korpus jednou prokrojte.
- Na krém vyšlehejte smetanu s čerstvým smetanovým sýrem a moučkovým cukrem dotuha. Polovinu krému naneste na spodní část korpusu, uhlaďte stěrkou a přiklopte druhým korpusem. Rovnoměrně ho potřete zbývajícím krémem a znovu uhlaďte stěrkou.
- Odříznutý vršek rozdrobte a drtí posypte krém na povrchu. Ozdobte nakrájenými jahodami a snítkami tymiánu, můžete přidat i jedlé kvítky. Nechte zatuhnout v chladničce a nakrájejte.
PRIMA TIP: Část špenátu (nebo i všechen) můžete pro ozvláštnění nahradit čerstvými listy bazalky.
Pro slavnostní příležitost připravte krásný mechový dort podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mechový dort - jednoduchý recept na efektní moučník ze špenátu