Krém
- žloutek 6 ks
- kukuřičný škrob 40 g
- hladká mouka 40 g
- cukr krupice 80 g
- plnotučné mléko 600 ml
- máslo (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
Korpus
- vejce 5 ks
- cukr krupice 160 g
- slunečnicový olej 50 ml
- hladká mouka 160 g
- kakaový prášek 30 g
- kypřicí prášek do pečiva 3 lžičky
Sníh
- bílek 6 ks
- cukr krupice 200 g
- čokoládové hoblinky (na ozdobu)
Postup přípravy
- Žloutky, škrob, mouku, cukr a polovinu mléka dejte do misky a vymíchejte metličkou dohladka. Zbytek mléka nalijte do rendlíku a začněte zahřívat. Za stálého míchání k horkému mléku přilijte žloutkovou směs a uvařte hustý pudink. Hotový pudink přendejte do mísy, zakryjte fólií, kterou přitiskněte na povrch a nechte vychladnout.
- Formu na pečení (28×24 cm) vymažte máslem a vysypejte moukou. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přilijte 50 ml vody a olej. V jiné míse smíchejte prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Směs po částech zapracujte do vaječné pěny. Těsto nalijte do formy a pečte při 180 °C asi 20 minut. Po upečení nechte vychladnout.
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a poté po částech zašlehejte vychladlý pudink. Krém rozetřete na korpus a uhlaďte.
- Bílky dejte s cukrem do tepelně odolné misky, kterou umístěte na vodní lázeň. Šlehejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs šlehejte dotuha a do zchladnutí mimo vodní lázeň. Sníh rozetřete na pudinkovou náplň, uhlaďte a uložte do chladničky. Dozdobte čokoládovými hoblinkami.
Vyzkoušejte také strouhaný koláč s tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jako od babičky: strouhaný tvarohový koláč
