Suroviny:
- smetana ke šlehání 300 ml
- mléko 200 ml
- česnek 2 stroužky
- tymián (čerstvý) 2 lžíce
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
- červená cibule 2 ks
- olivový olej
- hřiby 300 g
- ementál (strouhaný) 150 g
- dýně (Hokkaido) 1/2 ks
Postup přípravy:
V hrnci zahřejte smetanu s mlékem. Přidejte prolisovaný česnek, jednu lžíci tymiánu a nechte zvolna vařit cca 10 minut. Potom vmíchejte hořčici a dochuťte solí a pepřem.
Cibuli nakrájejte na měsíčky a na rozehřátém olivovém oleji orestujte dorůžova. Přidejte nakrájené hříbky, zbylý tymián, sůl a pepř a pod pokličkou duste asi 10 minut.
Potom směs přendejte do pekáčku, posypte polovinou strouhaného sýra a zalijte polovinou hořčicové omáčky.
Navrch rozložte plátky omyté dýně, posypte zbylým sýrem a zalijte zbylou omáčkou. Pečte při teplotě 200 °C cca 30 minut. Před podáváním nechte chvíli odpočinout.
Jelikož je čas dýní, bude se vám hodit i tato klasika! Stačí si pustit tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Dýňová polévka
Nebo mrkněte na další dýňové recepty:
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha