Neobyčejné snídaně

Dýňová rýžová kaše s kokosovým mlékem – dokonalá podzimní snídaně z jednoho pekáče

Moje hodnocení
2x

Podle autorky receptu je tohle ta nejkrémovější a nejméně pracná rýžová kaše, jakou jste kdy připravovali. Všechno jen odměříte do pekáčku a dáte péct. Žádné míchání, žádné hlídání mléka, aby nepřeteklo nebo se nepřipálilo.

4 porce
90 minut

Suroviny

K podávání

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Zdravé snídaně: Vyzkoušejte nové recepty na oblíbené kaše

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejte na 175 °C (horní a spodní ohřev).
  2. Do pekáčku dejte všechny suroviny a ovoňte je oblíbeným kořením. Promíchejte.
  3. Dejte péct na 60–70 minut. Během pečení není třeba kaši míchat.
  4. Kaši servírujte horkou s oblíbeným ovocem a třeba tvarohem nebo skyrem.
PRIMA TIP: Místo kokosového mléka můžete sáhnout i po klasickém plnotučném mléku a kaši trochu více osladit. Kokosové mléko je tučnější, takže i chuť výsledné kaše je „plná“. V případě použití plnotučného mléka je vhodnější nedávat vodu, ale jen mléko. Takže celkem 500 ml mléka. Pokud nemáte dýni nebo není její sezona, nahraďte ji 300 ml mléka. Do základu kaše můžete přidat rozinky, sušené brusinky nebo i sekané ořechy.

Dýňové pyré: Na 700 g dýňového pyré potřebujete 1 kg dýně hokkaido (váha před očištěním). Dýni očistěte, rozpulte, vydlabejte a nakrájejte ji na větší kusy. Pokrájenou dýni dejte do hrnce a zalijte 150 ml vody. Vařte pod pokličkou na vyšší výkon sporáku asi 25 minut. Uvařenou dýni rozmixujte tyčovým mixérem. Vychladlé dýňové pyré je možné i zamrazit.

Vyzkoušejte také ovesnou kaši s kokosovým mlékem a banánem podle návodného videoreceptu

Vyzkoušejte další recepty s dýní naslano i nasladko

Dýně je velmi univerzální surovina, s kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Od klasické polévky, rizota nebo dýňové omáčky můžete volně přejít k pečené dýni do salátu, přidat ji do bramborového těsta na knedlíky či noky, případně z ní udělat bramboráky. Inspirujte se výběrem slaných receptů.

Dýňová polévka | Bramboráky s dýní | Univerzální dýňové pyré | Šulánky z dýňovo-bramborového těsta | Rychlé dýňové kari s cizrnou | Dýňové lasagne

Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.

Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neobyčejné snídaně

Lucie Nováková Neobyčejné snídaně

Autorka Neobyčejné kuchařky, která provozuje také foodblog Buchta v troubě, přichází s další neobyčejnou novinkou. Tentokrát přišel čas na snídaně.

Abyste nemuseli neustále snídat chleba s něčím nebo ovesnou kaši, můžete si vybrat z 90 receptů z obyčejných surovin, které máte pravděpodobně doma. V drtivé většině jde o snadné a rychlé recepty pro každý den. Aby i sofistikovanější recepty byly zvládnutelné, tak jsou doplněné o postupové fotografie a časové osy, které jasně ukazují, kdy je třeba začít s přípravou.

Jako příspěvek k trendu neplýtvání, je zde i samostatná kapitola Záchranné snídaně s recepty, jak zpracovat zbylou kaši či palačinky, okoralý chléb nebo granolu, ze které už všichni vyjedli ořechy a čokoládu.

Kuchařku zakoupíte na eshop.buchtavtroube.cz.


Přečtěte si také

Recepty