Suroviny
- kulatozrnná rýže 120 g
- Dýňové pyré 360 g
- kokosové mléko (z plechovky) 400 ml
- voda 100 ml
- třtinový cukr 50 g
- sůl 1 špetka
- mletá skořice (případně tonka fazole, vanilka, kardamom, podle chuti)
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Zdravé snídaně: Vyzkoušejte nové recepty na oblíbené kaše
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 175 °C (horní a spodní ohřev).
- Do pekáčku dejte všechny suroviny a ovoňte je oblíbeným kořením. Promíchejte.
- Dejte péct na 60–70 minut. Během pečení není třeba kaši míchat.
- Kaši servírujte horkou s oblíbeným ovocem a třeba tvarohem nebo skyrem.
PRIMA TIP: Místo kokosového mléka můžete sáhnout i po klasickém plnotučném mléku a kaši trochu více osladit. Kokosové mléko je tučnější, takže i chuť výsledné kaše je „plná“. V případě použití plnotučného mléka je vhodnější nedávat vodu, ale jen mléko. Takže celkem 500 ml mléka. Pokud nemáte dýni nebo není její sezona, nahraďte ji 300 ml mléka. Do základu kaše můžete přidat rozinky, sušené brusinky nebo i sekané ořechy.
Dýňové pyré: Na 700 g dýňového pyré potřebujete 1 kg dýně hokkaido (váha před očištěním). Dýni očistěte, rozpulte, vydlabejte a nakrájejte ji na větší kusy. Pokrájenou dýni dejte do hrnce a zalijte 150 ml vody. Vařte pod pokličkou na vyšší výkon sporáku asi 25 minut. Uvařenou dýni rozmixujte tyčovým mixérem. Vychladlé dýňové pyré je možné i zamrazit.
Vyzkoušejte také ovesnou kaši s kokosovým mlékem a banánem podle návodného videoreceptu
Vyzkoušejte další recepty s dýní naslano i nasladko
Dýně je velmi univerzální surovina, s kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Od klasické polévky, rizota nebo dýňové omáčky můžete volně přejít k pečené dýni do salátu, přidat ji do bramborového těsta na knedlíky či noky, případně z ní udělat bramboráky. Inspirujte se výběrem slaných receptů.
Dýňová polévka | Bramboráky s dýní | Univerzální dýňové pyré | Šulánky z dýňovo-bramborového těsta | Rychlé dýňové kari s cizrnou | Dýňové lasagne
Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.
Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny