Suroviny
- dýně Hokkaidó 800 g
- brambory 200 g
- dětská krupička 200 g
- červené chilli papričky (podle chuti a odvahy)
- vejce 1 ks
- sůl
- bramborový škrob (na doladění hustoty těsta)
Postup přípravy
- Den předem si uvařte brambory ve slupce. Studené je oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- Syrovou dýni hokkaido oloupejte a nastrouhejte tentokrát najemno. Osolte, přidejte krupičku, vejce a nadrobno nasekané chilli papričky zbavené semínek.
- Rukama vypracujte soudržné těsto. Podle potřeby dolaďte konzistenci přidáním malého množství škrobu.
- Lžící vykrajujte nočky. Vařte je v páře nebo v osolené vodě asi 15 až 20 minut při mírném varu.
PRIMA TIP: Dýně patří mezi ty druhy zeleniny, které vás potěší nízkým obsahem kalorií. Přesto je hokaido obrovskou zásobárnou důležitých látek, obsahuje provitamín A, vitamín C, draslík, hořčík, bílkoviny, a především jemnou vlákninu, která prospívá zažívání. Místo v naší kuchyni si zaslouží. To ví i šéfkuchař Knedlíky Láznička Petr Kosiner: „S dýní hokaido pracuji rád. Je tvárná a pokrmům dodává nejen lepší nutriční profil, ale především nezaměnitelnou lahodnou chuť a krásnou barvu. Dýně hokaido v pikantních dýňových nočcích nepotřebuje žádnou speciální úpravu. Postačí ji prostě oloupat a nastrouhat najemno.“
Pikatní dýňové nočky netradiční příloha nejen k omáčkám Zdroj: Velká knedlíková kuchařka
Vyzkoušejte také oblíbené kuře na paprice s krupicovými máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE