Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- dýně Hokkaidó 1 ks
- rajčata (velká) 2 ks
- česnek 2 stroužky
- zeleninový vývar (nebo voda)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chilli koření 1/4 lžičky
- smetana ke šlehání 4 lžíce
- dýňová semínka
Postup přípravy
- Oloupejte a nakrájejte cibuli na kostičky. V hrnci ji orestujte na troše olivového oleje dozlatova.
- Dýni hokaido omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Dužinu nakrájejte na kostky.
- Dýni dejte do hrnce k cibuli. Přidejte nahrubo nakrájená rajčata a nasekaný česnek. Přilijte vývar nebo vodu, aby byla zelenina ponořená. Vařte na mírném ohni asi 20 minut.
- Polévku osolte, opepřete a okořeňte chilli podle chuti. Směs rozmixujte dohladka tyčovým mixérem nebo v blenderu. Množství tekutiny můžete upravit tak, abyste získali požadovanou strukturu (více nebo méně tekutiny).
- Podávejte horké s trochou čerstvé smetany, posypané opraženými dýňovými semínky.
PRIMA TIP: Pokud používáte vodu, můžete přihodit kostku kvalitního zeleninového bujónu bez glutamátu. Místo sušeného chilli lze dát do základu polévky čerstvou nakrájenou chilli papričku. Chcete-li mít polévku úplně hladkou, rajčata můžete předem spařit ve vroucí vodě a oloupat.
Připravte si jednoduchou dýňovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE