Dýňové pyré
- olivový olej 20 g
- zázvor 10 g
- citronová kůra 2 g
- cibule 60 g
- cukr krupice 20 g
- dýně Hokkaidó (bez semínek) 300 g
- sůl
- zeleninový vývar 50 g
Risotto
- olivový olej 20 g
- rýže carnaroli 200 g
- suché bílé víno 50 ml
- zeleninový vývar 400 ml
- strouhaný parmazán 50 g
- máslo 60 g
- olivový olej 20 g
Pečená dýně
- dýně Hokkaidó (bez semínek) 400 g
- rozmarýn
- tymián
- sůl
- olivový olej
Dýňová semínka
- dýňová semínka 50 g
- dýňový olej 10 g
K podávání
- stracciatella 280 g
- bylinky (na ozdobu)
- dýňový olej
Postup přípravy
- PYRÉ: Dýni nakrájejte na kostky a pečte v troubě při 180 °C 25 minut.
- Na olivovém oleji lehce orestujte cibuli a zázvor nakrájený na kostičky, přidejte cukr, zkaramelizujte ho, přidejte upečenou dýni na kostky a zeleninový vývar. Vývar pozvolna vyvařte a poté směs rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dle potřeby pyré dosolte a můžete pro jemnost propasírovat přes jemný cedník.
- RISOTTO: V rendlíku rozpalte olivový olej a vhoďte nepropláchnutou rýži a krátce ji zarestujte, přilijte bílé víno a vyvařte ho. Pak přidávejte postupně horký zeleninový vývar a pomalu vařte. Míchejte a postupně podlévejte, dokud rýže nebude na skus al dente. Poté přidejte dýňové pyré, provařte, aby risotto mělo příjemnou polotekutou konzistenci. Nakonec přidejte parmazán, vmíchejte ho a nechte v horké rýži rozpustit, poté stáhněte rendlík z tepla a úplně nakonec přidejte máslo a olivový olej. Promíchejte a dle potřeby dochuťte solí.
- PEČENÁ DÝNĚ: Mezitím nakrájejte dýni na kostky, promíchejte s olivovým olejem, osolte, přidejte nasekaný tymián a rozmarýn. Znovu promíchejte a dejte na plech a pečte při 180 °C cca 15 minut dozlatova.
- Dýňová semínka dejte na plech a pečte při 180 °C 4 minuty. Poté přidejte dýňový olej a promíchejte.
- PODÁVÁNÍ: Do talíře nejprve dejte krémové dýňové risotto, na něj rozložte pečenou dýni, stracciatellu a pražená dýňová semínka. Ozdobte bylinkami a pokapejte dýňovým olejem.
Vinograf potěší milovníky vína i skvělé kuchyně
Oblíbená restaurace a vinný bar Vinograf láká na příjemný koncept, kde si k zajímavým vínům z celého světa dáte i výborné jídlo inspirované italskou, francouzskou a španělskou kuchyní s moderními prvky. Základem nabídky je široká kolekce vín převážně z menších rodinných vinařství. Vinný lístek čítá přes 400 vín z Čech, Moravy i ze světa, z toho je zhruba 40 vín po skleničce. A k dobrému vínu patří skvělé jídlo, ve Vinografu najdete propracované sezónní menu, které vymýšlí kreativní šéfkuchař Radek David a jeho pravá ruka šéfkuchař Andrej Mišutka.
Vyzkoušejte také jednoduché krémové dýňové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krémové dýňové rizoto