Těsto
- plnotučné mléko 80 ml
- droždí 20 g
- máslo 60 g
- třtinový cukr 50 g
- Dýňové pyré 150 g
- sůl 1/2 lžičky
- mletý kardamom 1 lžička (4 g)
- špaldová hladká mouka 220 g
- polohrubá mouka 200 g
Náplň
- máslo 65 g
- Dýňové pyré 120 g
- třtinový cukr 65 g
- mletá skořice 1 vrchovatá lžíce (12 g)
- muškátový oříšek 1 špetka
- pomerančová kůra (najemno nastrouhaná) z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
Postup přípravy
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, a rozdrobte do něj droždí. Rozmíchejte a nechte odstát. Máslo rozehřejte.
- Ve velké míse smíchejte rozpuštěné máslo s cukrem, dýňovým pyré, solí, kardamomem a mlékem s droždím. Přisypejte oba druhy mouky a ručně, pomocí vařečky nebo v robotu s nástavcem hnětací hák vypracujte vláčné těsto. Pokud příliš lepí, přidejte ještě trošku mouky, ale ne zbytečně moc. Těstu je třeba dopřát čas, aby se uvolnil lepek a těsto se stalo hebkým a pružným. V mixéru ho hněťte i 10 minut. Pokud ho připravujete ručně, propracujte ho jen lehce a nechte přibližně 15 minut odležet. Pak těsto pořádně zpracujte, bude o dost elastičtější. Množství mouky záleží i na konzistenci dýňového pyré, pokud je řidší, budete potřebovat mouky o trochu víc.
- Z těsta vytvarujte kouli, poprašte ji moukou, vraťte ji do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte těsto kynout 1–1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím připravte náplň. Máslo rozpusťte a promíchejte ho s ostatními ingrediencemi. Směs uložte na 30 minut do lednice, kde lehce ztuhne a bude dobře roztíratelná.
- Formu o rozměru 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem.
- Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát o rozměru 45 x 45 cm. Na těsto rozetřete náplň a stočte ho do tvaru rolády. Roládu uprostřed rozkrojte a každou polovinu rozkrájejte na 6 stejně silných plátků - šneků. Šneky naskládejte vedle sebe do formy, zakryjte ji utěrkou a nechte je 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce prošlehejte vidličkou dohladka.
- Vykynuté šneky potřete vejcem a posypte cukrem. Vložte je do vyhřáté trouby a pečte je 35–45 minut dozlatova. Vytáhněte a nechte zchladnout.
PRIMA TIP: Přidejte do náplně ořechy, vlašské nebo pekanové. Nasekejte je nahrubo a posypte jimi náplň těsně předtím, než těsto stočíte do rolády. Pokud nemůžete šneky upéct hned, připravte těsto večer předem a nechte ho pomalu kynout v lednici. Pak postačí 14 g čerstvého droždí. Dýňové pyré připravíte rozvařením dýňové dužniny.
Vyzkoušejte také jednoduchý makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou
Vyzkoušejte i další sladké recepty s dýní
Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.
Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny