Kynuté těsto

Poklady skandinávské kuchyně: Dýňoví šneci se skořicí a vůní pomeranče

Moje hodnocení
1x

Dny se zkracují, stromy se barví dočervena a dožluta, dýně o sobě dávají vědět sytě oranžovou slupkou a na keřích se objevují červené šípky. Nastává ideální čas na zemité chutě a sytá jídla, která vám zpříjemní loučení s létem. Dýňoví šneci voní po skořici, pomeranči a dýni, jsou krásně vláční a jejich chuť se vždy trochu liší podle použité odrůdy dýně.

12 porcí
180 minut
skandinávská

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, a rozdrobte do něj droždí. Rozmíchejte a nechte odstát. Máslo rozehřejte.
  2. Ve velké míse smíchejte rozpuštěné máslo s cukrem, dýňovým pyré, solí, kardamomem a mlékem s droždím. Přisypejte oba druhy mouky a ručně, pomocí vařečky nebo v robotu s nástavcem hnětací hák vypracujte vláčné těsto. Pokud příliš lepí, přidejte ještě trošku mouky, ale ne zbytečně moc. Těstu je třeba dopřát čas, aby se uvolnil lepek a těsto se stalo hebkým a pružným. V mixéru ho hněťte i 10 minut. Pokud ho připravujete ručně, propracujte ho jen lehce a nechte přibližně 15 minut odležet. Pak těsto pořádně zpracujte, bude o dost elastičtější. Množství mouky záleží i na konzistenci dýňového pyré, pokud je řidší, budete potřebovat mouky o trochu víc.
  3. Z těsta vytvarujte kouli, poprašte ji moukou, vraťte ji do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte těsto kynout 1–1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Mezitím připravte náplň. Máslo rozpusťte a promíchejte ho s ostatními ingrediencemi. Směs uložte na 30 minut do lednice, kde lehce ztuhne a bude dobře roztíratelná.
  5. Formu o rozměru 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem.
  6. Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát o rozměru 45 x 45 cm. Na těsto rozetřete náplň a stočte ho do tvaru rolády. Roládu uprostřed rozkrojte a každou polovinu rozkrájejte na 6 stejně silných plátků - šneků. Šneky naskládejte vedle sebe do formy, zakryjte ji utěrkou a nechte je 30 minut kynout.
  7. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce prošlehejte vidličkou dohladka.
  8. Vykynuté šneky potřete vejcem a posypte cukrem. Vložte je do vyhřáté trouby a pečte je 35–45 minut dozlatova. Vytáhněte a nechte zchladnout.
PRIMA TIP: Přidejte do náplně ořechy, vlašské nebo pekanové. Nasekejte je nahrubo a posypte jimi náplň těsně předtím, než těsto stočíte do rolády. Pokud nemůžete šneky upéct hned, připravte těsto večer předem a nechte ho pomalu kynout v lednici. Pak postačí 14 g čerstvého droždí. Dýňové pyré připravíte rozvařením dýňové dužniny.

Vyzkoušejte také jednoduchý makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou

Vyzkoušejte i další sladké recepty s dýní

Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.

Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kynuté těsto

Kristina Lund Kynuté těsto

Milovnice Skandinávie, sladkého pečiva a blogerka Děvče u plotny vydala kuchařku zaměřenou pouze na kynuté těsto. Na 96 stranách najdete 15 receptů vyladěných do posledního detailu. Právě precizní postup, spoustu informací o surovinách, procesu kynutí a rad vás dovede k chutnému výsledku bez zbytečného tápání. S Kristinou si upečete skandinávské dobroty ke svačině, vánočku, křupavý loupák i housky na burger.

I s podpisem k dostání na eshop.devceuplotny.cz.


Přečtěte si také

Recepty