Dýňové pyré:
- hokkaidó 1 ks
- olivový olej
Na těsto:
- polohrubá mouka 320 g
- podmáslí 550 ml
- Dýňové pyré (domácí) 100 g
- třtinový cukr 80 g
- vejce 1 ks
- skořice 1 lžička
- droždí (čerstvé) 20 g
Na krém:
- tučný tvaroh (ve vaničce) 250 g
- Dýňové pyré (domácí) 30 g
- moučkový cukr 40 g
Postup přípravy:
- Jako první si připravte dýňové pyré. Dýni omyjte, zbavte ji stopky a bubáka, přepulte, vydlabejte a poté nakrájejte na měsíčky.
- Nakrájenou dýni rozprostřete na plech, potřete ji trochou oleje, aby se nepřichytila k plechu, a v troubě pečte na 200 °C cca 30 minut nebo tak dlouho, dokud zcela nezměkne a neutvoří místy černé puchýře.
- Hotovou dýni umixujte dohladka a poté ji nechte vychladnout. Jakmile je pyré chladné, začněte připravovat těsto na lívance. Nejprve si připravte a odvažte všechny suroviny. Budete totiž z těchto surovin zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se gramy nepopletly.
- Současně je důležité mít všechny suroviny před přípravou těsta chvíli na lince, aby přijaly přibližně stejnou teplotu. Do velké mísy nalijte 3 lžíce vlažného podmáslí (je dobré, aby tekutina byla vlažná, ne teplá – teplá tekutina by mohla zahubit kvasnice. Příliš studená může být naopak příčinou toho, že kvásek vzchází příliš pomalu.
- Dále přisypte cukr a rozdrolte droždí, které v tekutině rozmíchejte. Nyní přidejte tři mouky a opět promíchejte tak, aby vzniklo hustější těstíčko, které setřete ze stěn misky, a na dnu ho hezky uhlaďte.
- Poté nechte 15 minut vzejít kvásek. Nyní promíchejte mouku se skořicí, a když je kvásek vzešlý, prosejte k němu tuto směs. Přidejte vejce, pyré a zbylé podmáslí a vše umíchejte v hladké tekuté těsto.
- Misku přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat. Jakmile těsto zvětší svou velikost, přistupte ke smažení lívanců. Lívanečník dobře rozehřejte, a jakmile je horký, naneste do něj lžící hezkou porci těsta. Lívance smažte nasucho při střední teplotě 3 minuty z jedné a 2 minuty z druhé strany.
- Dále si připravte krém. Tvaroh vlože do misky, přidejte cukr a dýňové pyré a vše dohladka umíchejte tak, aby se suroviny dobře spojily.
- Krém přeneste do sáčku s hvězdicovou hubičkou a každý lívanec jím nazdobte tak, aby připomínal hřívu lva. Nos poté domalujte čokoládou a očička cukrovou polevou.
Další sladké recepty s dýní na Prima FRESH: