Vaříme pro děti: Dýňové lívance s tvarohovým krémem
Zdroj: Neplecha na plechu
Vaříme pro děti: Dýňové lívance s tvarohovým krémem
Zdroj: Neplecha na plechu
Vaříme pro děti: Dýňové lívance s tvarohovým krémem
Zdroj: Neplecha na plechu
Vaříme pro děti: Dýňové lívance s tvarohovým krémem
Zdroj: Neplecha na plechu
Vaříme pro děti: Dýňové lívance s tvarohovým krémem
Zdroj: Neplecha na plechu
Vaříme pro děti: Dýňové lívance s tvarohovým krémem
Zdroj: Neplecha na plechu
Moje hodnocení
19x
Využijete ji ve sladké i slané kuchyni, má krásnou barvu a hlavně skvěle chutná. Řeč je samozřejmě o dýni! Ingredience typická pro podzimní období si každý rok najde cestu na náš stůl, tentokrát v podobě dýňových lívanců s tvarohem od Neplechy na plechu. Jak vidíte, u dětí budou rozhodně slavit úspěch.
Jako první si připravte dýňové pyré. Dýni omyjte, zbavte ji stopky a bubáka, přepulte, vydlabejte a poté nakrájejte na měsíčky.
Nakrájenou dýni rozprostřete na plech, potřete ji trochou oleje, aby se nepřichytila k plechu, a v troubě pečte na 200 °C cca 30 minut nebo tak dlouho, dokud zcela nezměkne a neutvoří místy černé puchýře.
Hotovou dýni umixujte dohladka a poté ji nechte vychladnout. Jakmile je pyré chladné, začněte připravovat těsto na lívance. Nejprve si připravte a odvažte všechny suroviny. Budete totiž z těchto surovin zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se gramy nepopletly.
Současně je důležité mít všechny suroviny před přípravou těsta chvíli na lince, aby přijaly přibližně stejnou teplotu. Do velké mísy nalijte 3 lžíce vlažného podmáslí (je dobré, aby tekutina byla vlažná, ne teplá – teplá tekutina by mohla zahubit kvasnice. Příliš studená může být naopak příčinou toho, že kvásek vzchází příliš pomalu.
Dále přisypte cukr a rozdrolte droždí, které v tekutině rozmíchejte. Nyní přidejte tři mouky a opět promíchejte tak, aby vzniklo hustější těstíčko, které setřete ze stěn misky, a na dnu ho hezky uhlaďte.
Poté nechte 15 minut vzejít kvásek. Nyní promíchejte mouku se skořicí, a když je kvásek vzešlý, prosejte k němu tuto směs. Přidejte vejce, pyré a zbylé podmáslí a vše umíchejte v hladké tekuté těsto.
Misku přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat. Jakmile těsto zvětší svou velikost, přistupte ke smažení lívanců. Lívanečník dobře rozehřejte, a jakmile je horký, naneste do něj lžící hezkou porci těsta. Lívance smažte nasucho při střední teplotě 3 minuty z jedné a 2 minuty z druhé strany.
Dále si připravte krém. Tvaroh vlože do misky, přidejte cukr a dýňové pyré a vše dohladka umíchejte tak, aby se suroviny dobře spojily.
Krém přeneste do sáčku s hvězdicovou hubičkou a každý lívanec jím nazdobte tak, aby připomínal hřívu lva. Nos poté domalujte čokoládou a očička cukrovou polevou.
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.
Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.