Neplecha na plechu

Vaříme pro děti: Dýňové lívance s tvarohovým krémem

Moje hodnocení
1x

Využijete ji ve sladké i slané kuchyni, má krásnou barvu a hlavně skvěle chutná. Řeč je samozřejmě o dýni! Ingredience typická pro podzimní období si každý rok najde cestu na náš stůl, tentokrát v podobě dýňových lívanců s tvarohem od Neplechy na plechu. Jak vidíte, u dětí budou rozhodně slavit úspěch.

20 porcí
60 minut

Dýňové pyré:

Na těsto:

Na krém:

Postup přípravy:

  1. Jako první si připravte dýňové pyré. Dýni omyjte, zbavte ji stopky a bubáka, přepulte, vydlabejte a poté nakrájejte na měsíčky.
  2. Nakrájenou dýni rozprostřete na plech, potřete ji trochou oleje, aby se nepřichytila k plechu, a v troubě pečte na 200 °C cca 30 minut nebo tak dlouho, dokud zcela nezměkne a neutvoří místy černé puchýře.
  3. Hotovou dýni umixujte dohladka a poté ji nechte vychladnout. Jakmile je pyré chladné, začněte připravovat těsto na lívance. Nejprve si připravte a odvažte všechny suroviny. Budete totiž z těchto surovin zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se gramy nepopletly.
  4. Současně je důležité mít všechny suroviny před přípravou těsta chvíli na lince, aby přijaly přibližně stejnou teplotu. Do velké mísy nalijte 3 lžíce vlažného podmáslí (je dobré, aby tekutina byla vlažná, ne teplá – teplá tekutina by mohla zahubit kvasnice. Příliš studená může být naopak příčinou toho, že kvásek vzchází příliš pomalu.
  5. Dále přisypte cukr a rozdrolte droždí, které v tekutině rozmíchejte. Nyní přidejte tři mouky a opět promíchejte tak, aby vzniklo hustější těstíčko, které setřete ze stěn misky, a na dnu ho hezky uhlaďte.
  6. Poté nechte 15 minut vzejít kvásek. Nyní promíchejte mouku se skořicí, a když je kvásek vzešlý, prosejte k němu tuto směs. Přidejte vejce, pyré a zbylé podmáslí a vše umíchejte v hladké tekuté těsto.
  7. Misku přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat. Jakmile těsto zvětší svou velikost, přistupte ke smažení lívanců. Lívanečník dobře rozehřejte, a jakmile je horký, naneste do něj lžící hezkou porci těsta. Lívance smažte nasucho při střední teplotě 3 minuty z jedné a 2 minuty z druhé strany.
  8. Dále si připravte krém. Tvaroh vlože do misky, přidejte cukr a dýňové pyré a vše dohladka umíchejte tak, aby se suroviny dobře spojily.
  9. Krém přeneste do sáčku s hvězdicovou hubičkou a každý lívanec jím nazdobte tak, aby připomínal hřívu lva. Nos poté domalujte čokoládou a očička cukrovou polevou.

Další sladké recepty s dýní na Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty