Terina
- telecí maso (ořez) 300 g
- maso ze zvěřiny (ořez) 300 g
- bažantí prsa maso 100 g
- játra (srnčí) 100 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- sůl (nakládací) 1 lžička
- sušené švestky 6 ks
- pistácie 80 g
- vlašské ořechy (nakládané, černé) 80 g
- anglická slanina (plátky) 300 g
- šunka (v celku) 150 g
- špek 150 g
- koňak 40 ml
- sušené mléko (plnotučné) 50 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Dýňovo-pomerančový konfit
- máslová dýně 300 g
- pomeranč 300 g
- cukr krupice 300 g
- koňak
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Začněte rovnou přípravou teriny. Nejdříve telecí a zvěřinový ořez, bažantí prsa a játra najemno namelte na masovém mlýnku a vše přesuňte do mísy.
- Přidejte na kostičky nakrájenou šunku, na kostičky nakrájené sušené švestky, pistácie, nakrájené černé ořechy, smetanu a dochuťte solí a pepřem.
- Přilijte trochu koňaku a zaprašte sušeným mlékem. Dále přidejte na kostičky nakrájená bažantí prsa a vroucí vodou spařený špek.
- Směs důkladně promíchejte a dejte do formy vyložené plátky anglické slaniny. Takto připravenou terinu zabalte do fresh fólie, přikryjte poklicí a pečte na 85 °C 2 hodiny.
- Mezitím připravte dýňovo-pomerančový konfit. Oloupanou dýni nakrájejte na kostičky. Z pomeranče ořežte kůru a nakrájejte ji na tenké proužky. Dužninu bez pecek nakrájejte na kostičky a vše smíchejte s cukrem. Lehce osolte, opepřete a přidejte trochu koňaku. Dejte do rendlíku a lehce vařte cca 30 minut.
- Terinu po upečení nechte vychladnout a poté ji krájejte na silnější plátky, které servírujte s připraveným konfitem.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
Šéfkuchař Pavel Sapík Zdroj: FTV Prima