Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Sladké
Sladké
Máma peče doma
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kokosové kuličky Rafaelo

Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Bramborový salát
Bramborový salát
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Šťavnatý dýňový koláč s karamelem a svěžím krémem

Šťavnatý dýňový koláč s karamelem a svěžím krémem

Šťavnatý dýňový koláč s karamelem a svěžím krémem Zdroj: Máma peče doma

  • Zavřít
Šťavnatý dýňový koláč s karamelem a svěžím krémem

Šťavnatý dýňový koláč s karamelem a svěžím krémem Zdroj: Máma peče doma

Moje hodnocení
16x

Dýňový koláč je jeden z receptů, který si našel cestu i do českých kuchyní. Existují různé způsoby, jak ho můžete připravit - klasicky kulatý jako quiche, ale i hranatý do formy, jako třeba u tohoto receptu od Barbory alias Máma peče doma. Zdobení je opravdu originální!

8 porcí
150 minut
Seznam.cz banner

Karamel:

  • cukr krupice 100 g
  • Máslo 30 g
  • smetana (30%) 120 ml

Dýňový koláč:

  • hladká mouka 280 g
  • perníkové koření 8 g
  • jedlá soda 2 g
  • sůl 2 g
  • Máslo (pokojové teploty) 140 g
  • cukr krupice 250 g
  • vejce (pokojové teploty) 2 ks
  • podmáslí (pokojové teploty) 120 ml
  • dýňové pyré 244 g

Krém:

  • Máslo (pokojové teploty) 170 g
  • krémový sýr (cream cheese) 170 g
  • moučkový cukr 250 g
  • potravinářské barvivo (oranžové, zelené a hnědé)

Postup přípravy:

  1. Připravte si těsto na koláč. Předehřejte troubu na 175 °C. Formu o průměru 20×20 cm si vyložte pečicím papírem.
  2. Ve středně velké míse prošlehejte dohromady hladkou mouku, perníkové koření, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Poté moučnou směs dejte stranou.
  3. Do velké mísy přidejte změklé máslo a cukr. Šlehejte společně 2 minuty na nejvyšší otáčky. Poté přidejte vejce a vanilku a mixujte při střední rychlosti, dokud nezíská bledou barvu a nebude hladké. Přidejte podmáslí a dýňové pyré a vše míchejte, dokud se nespojí.
  4. Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se dortové těsto nespojí. Těsto nalijte do připravené formy na pečení. Koláč pečte 40 minut a vyzkoušejte špejlí, jestli je koláč upečený. Poté nechte koláč vychladnout ve formě na mřížce.
  5. Připravte si slaný karamel. Přidejte cukr do středně velkého hrnce a zahřívejte ho na mírném ohni. Při zahřívání cukr krystalizuje a nakonec se všechen rozpustí a získá zlatavou barvu.
  6. Jakmile se většina cukru rozpustí, ale zůstane v něm několik zkrystalizovaných hrudek, snižte teplotu na minimum, aby se rozpuštěný cukr nepřipálil. Jakmile se všechen cukr rozpustí a získá zlatavou barvu, ihned přidejte máslo. Rychle míchejte, dokud se máslo nezapracuje.
  7. Přidejte smetanu a opět rychle promíchejte, aby se vše spojilo. Odstavte karamel z ohně a přelijte ho do malé misky. Nechte ho zcela vychladnout.
  8. Po úplném vychladnutí koláč opatrně vyndejte z formy a přeneste ho na servírovací talíř. Tenkou vařečkou udělejte do povrchu dortu otvory. Otvory dělejte zhruba po půl centimetru. Vychladlý karamel přendejte do zdobicího sáčku a plňte jim připravené otvory.
  9. Připravte si krém. Do velké mísy dejte máslo a šlehejte ho na nejvyšší otáčky dokud není světlé a nadýchané, asi 5 minut. Poté přidejte krémový sýr a dál šlehejte, dokud se nespojí a nebude nadýchaný, asi 1–2 minuty.
  10. Po troškách přisypejte moučkový cukr a opět míchejte, dokud nebude nadýchaný, 1–2 minuty.
  11. Z krému odeberte 3× 60 g krému do malých misek a obarvěte je potravinářským barvivem na oranžovo, zeleno a hnědo, dokud nedosáhnete požadovaného odstínu.  Krém si dejte do cukrářských sáčků s ozdobnými špičkami.
  12. Zbytkem bílého krému si potřete koláč a pomocí zdobicích sáčků si udělejte dýně.

Pumpkin pie - americký dýňový koláč s voňavým kořením Sladké

Pumpkin pie - americký dýňový koláč s voňavým kořením

23
Dýňový koláč s krémem z mascarpone Recepty

Dýňový koláč s krémem z mascarpone

23
Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou Recepty

Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou

33
Dýňový koláč Recepty

Dýňový koláč

19
Dýňový koláč s pekany Recepty

Dýňový koláč s pekany

25

Dýňový koláč je zkrátka klasika podzimních dní. Pusťte si i tento videorecept:

Máma peče doma

Zdroj receptu

Máma peče doma

Barbora Gorecká Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké.

mamapecedoma.com

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky koláč máslo karamel těsto podmáslí dýňový koláč

Návrhy pro vás

Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu Sladké

Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera Sladké

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři Ryby a mořské plody

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem Sladké

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society Sladké

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou


Přečtěte si také

Sladké
Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu

Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu

Soutěžící
Dominika Slavíčková tráví v kuchyni většinu volného času

Dominika Slavíčková tráví v kuchyni většinu volného času

Sladké
Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera

Ryby a mořské plody
Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Prostřeno!
Prostřeno: Dýňový krém ze zázvorem podle Katy

Prostřeno: Dýňový krém ze zázvorem podle Katy

Prostřeno!
Prostřeno: Dančí hřbet Wellington s bramborovým pyré

Prostřeno: Dančí hřbet Wellington s bramborovým pyré

Prostřeno!
Prostřeno: Pavlova podle Katy

Prostřeno: Pavlova podle Katy

Prostřeno!
Prostřeno: Švestky ve slaninovém kabátku

Prostřeno: Švestky ve slaninovém kabátku

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu

Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera Sladké

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem Sladké

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem

Maso
Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem Maso

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Ryby a mořské plody
Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu Recepty

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Přílohy
Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem Zelenina

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Obrnění „ježci“ vyrážejí do boje na ukrajinské frontě. Efektivní novinka má ale i své slabiny Že si Turka lidé zvolili? To Hitlera taky, prohlásil Jakob. Nacher chtěl ukončit debatu RADAR: V Česku vládne nejteplejší počasí za více než 40 let. Kdy se to změní?

prima-zeny

Iva Frühlingová o synovi: Máme kamarádský vztah, miluje japonštinu a programování Jitka a Kateřina Bártů o vtipných momentech z natáčení: Skutečnými skalpely se herci pořezali Pohřeb Patrika Hezuckého bude uzavřený. Pro fanoušky ale budou velkoplošné obrazovky

prima-zoom

630 milionů za diamantové vejce Nejmodernější válečná loď USA se umí perfektně schovat. Potom vytasí svůj ničivý arzenál Vrtulník s 18 lidmi spadl po zásahu bleskem do ledového moře. O životě a smrti rozhodl výcvik posádky

prima-fresh

Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

prima-cool

Šílené anime sejmulo DiCapria Bude v dalších epizodách Vetřelce i Predátor? Tvůrce seriálu se nebál odpovědět Těším se na smrt. Guillermo del Toro vyrazil dech filmovým fanouškům

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Betlém je nejstarší symbol Vánoc. Co činí naše jesličky jedinečnými? Proč pečeme na Vánoce vánočku? Historie a tradice oblíbeného pečiva Dům z filmu Sám doma: Jak dnes vypadá ikonické schodiště?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.