Karamel:
- cukr krupice 100 g
- Máslo 30 g
- smetana (30%) 120 ml
Dýňový koláč:
- hladká mouka 280 g
- perníkové koření 8 g
- jedlá soda 2 g
- sůl 2 g
- Máslo (pokojové teploty) 140 g
- cukr krupice 250 g
- vejce (pokojové teploty) 2 ks
- podmáslí (pokojové teploty) 120 ml
- Dýňové pyré 244 g
Krém:
- Máslo (pokojové teploty) 170 g
- krémový sýr (cream cheese) 170 g
- moučkový cukr 250 g
- potravinářské barvivo (oranžové, zelené a hnědé)
Postup přípravy:
- Připravte si těsto na koláč. Předehřejte troubu na 175 °C. Formu o průměru 20×20 cm si vyložte pečicím papírem.
- Ve středně velké míse prošlehejte dohromady hladkou mouku, perníkové koření, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Poté moučnou směs dejte stranou.
- Do velké mísy přidejte změklé máslo a cukr. Šlehejte společně 2 minuty na nejvyšší otáčky. Poté přidejte vejce a vanilku a mixujte při střední rychlosti, dokud nezíská bledou barvu a nebude hladké. Přidejte podmáslí a dýňové pyré a vše míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se dortové těsto nespojí. Těsto nalijte do připravené formy na pečení. Koláč pečte 40 minut a vyzkoušejte špejlí, jestli je koláč upečený. Poté nechte koláč vychladnout ve formě na mřížce.
- Připravte si slaný karamel. Přidejte cukr do středně velkého hrnce a zahřívejte ho na mírném ohni. Při zahřívání cukr krystalizuje a nakonec se všechen rozpustí a získá zlatavou barvu.
- Jakmile se většina cukru rozpustí, ale zůstane v něm několik zkrystalizovaných hrudek, snižte teplotu na minimum, aby se rozpuštěný cukr nepřipálil. Jakmile se všechen cukr rozpustí a získá zlatavou barvu, ihned přidejte máslo. Rychle míchejte, dokud se máslo nezapracuje.
- Přidejte smetanu a opět rychle promíchejte, aby se vše spojilo. Odstavte karamel z ohně a přelijte ho do malé misky. Nechte ho zcela vychladnout.
- Po úplném vychladnutí koláč opatrně vyndejte z formy a přeneste ho na servírovací talíř. Tenkou vařečkou udělejte do povrchu dortu otvory. Otvory dělejte zhruba po půl centimetru. Vychladlý karamel přendejte do zdobicího sáčku a plňte jim připravené otvory.
- Připravte si krém. Do velké mísy dejte máslo a šlehejte ho na nejvyšší otáčky dokud není světlé a nadýchané, asi 5 minut. Poté přidejte krémový sýr a dál šlehejte, dokud se nespojí a nebude nadýchaný, asi 1–2 minuty.
- Po troškách přisypejte moučkový cukr a opět míchejte, dokud nebude nadýchaný, 1–2 minuty.
- Z krému odeberte 3× 60 g krému do malých misek a obarvěte je potravinářským barvivem na oranžovo, zeleno a hnědo, dokud nedosáhnete požadovaného odstínu. Krém si dejte do cukrářských sáčků s ozdobnými špičkami.
- Zbytkem bílého krému si potřete koláč a pomocí zdobicích sáčků si udělejte dýně.
Dýňový koláč je zkrátka klasika podzimních dní. Pusťte si i tento videorecept: