Suroviny:
- cukr krupice 100 g
- hnědý cukr 25 g
- glukózový sirup 75 g
- med 25 g
- sůl 1 špetka
- mandlové plátky 100 g
- jedlá soda 5 g
Postup přípravy:
Do kastrůlku se silným dnem dejte bílý i hnědý cukr. Pomalu je nechte zkaramelizovat, poté přidejte glukózový sirup, med a sůl.
Zahřejte směs k bodu varu, vsypte mandlové plátky a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte jedlou sodu, hmota během několika sekund poté zpění. Ihned ji nalijte do pekáčku (20 × 20 cm) vyloženého pečicím papírem. Nechte úplně vychladnout.
Vyklopte z pekáčku, odstraňte papír a nalámejte na libovolně velké kousky.
Naprostá klasika z nepečeného cukroví? Stačí si pustit náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Medovníkové kuličky
Nebo si projděte naše další sladké kousky:
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.