Těsto
- máslo (změklé) 80 g
- hořká čokoláda (55–70%) 30 g
- moučkový cukr 110 g
- mandlová mouka 90 g
- citronová kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
- piškoty (strouhané) 10 g
- mletý hřebíček 1/8 lžičky
- mletá skořice 1/8 lžičky
- hladká mouka 25 g
- polohrubá mouka (na obalování)
Čokoládová poleva
- hořká čokoláda (55–70%) 120 g
- kakaové máslo 60 g
Postup přípravy
- Máslo vyšlehejte do světlé pěny, trvá to asi 5 minut. Čokoládu rozlámejte nebo rozmixujte na menší kousky. Přidejte ji k máslu spolu s cukrem, mandlovou moukou, citronovou kůrou, piškoty, kořením a hladkou moukou. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte ho na 2 hodiny do lednice.
- Z odpočinutého těsta odkrajujte lžičkou kousky, vytvarujte z nich v dlaních válečky, obalte je v polohrubé mouce a vtlačte je do formiček na rohlíčky zhruba. Formičky plňte zhruba do poloviny, při pečení těsto vyběhne. Nožem opatrně zarovnejte kraje formiček, aby bylo těsto v rovině.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Rohlíčky pečte asi 15 minut, až zpevní. Vyjměte je, nechte krátce zchladnout a opatrně je vyklopte. Nechte je vychladnout.
- Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu a kakaové máslo. Na rendlík postavte ohnivzdornou misku, ideálně skleněnou či plastovou, do rendlíku vlijte vodu tak, aby se hladina nedotýkala dna misky. Směs promíchejte dohladka.
- Kraje rohlíčků namočte do čokoládové polevy. Nechte ji ztuhnout.
PRIMA TIP: Rohlíčky můžete na krajích ozdobit i krémem. Výborně bude chutnat čokoládový nebo karamelový. Kakaové máslo je čistý tuk z kakaového bobu, který čokoládě, krémům i polevám dodává jemnost, vláčnost a hloubku chuti. To nejkvalitnější koupíte v čokoládovnách (třeba u Janka), seženete ho i v obchodech s cukrářskými potřebami.
Mandlové rohlíčky s čokoládovou polevou podle Ivety Fabešové Zdroj: Vše Sváteční
Vyzkoušejte i klasické vanilkové rohlíčky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE