Vše Sváteční

Mandlové rohlíčky s čokoládovou polevou podle Ivety Fabešové

Moje hodnocení
1x

Sladké mandlové rohlíčky chuťově zvýrazňují rohy z hořké čokolády. Přímo se rozplývají na jazyku. Formičky se postarají o krásné, stejné tvary. Nejlepší jsou kovové, z kterých rohlíček sám vypadne, ale nesmíte formičky mýt v myčce ani jarovou vodou. Stačí je opláchnout a vysušit papírovou utěrkou.

40 porcí
90 minut

Těsto

Čokoládová poleva

Postup přípravy

  1. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, trvá to asi 5 minut. Čokoládu rozlámejte nebo rozmixujte na menší kousky. Přidejte ji k máslu spolu s cukrem, mandlovou moukou, citronovou kůrou, piškoty, kořením a hladkou moukou. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte ho na 2 hodiny do lednice.
  2. Z odpočinutého těsta odkrajujte lžičkou kousky, vytvarujte z nich v dlaních válečky, obalte je v polohrubé mouce a vtlačte je do formiček na rohlíčky zhruba. Formičky plňte zhruba do poloviny, při pečení těsto vyběhne. Nožem opatrně zarovnejte kraje formiček, aby bylo těsto v rovině.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C. Rohlíčky pečte asi 15 minut, až zpevní. Vyjměte je, nechte krátce zchladnout a opatrně je vyklopte. Nechte je vychladnout.
  4. Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu a kakaové máslo. Na rendlík postavte ohnivzdornou misku, ideálně skleněnou či plastovou, do rendlíku vlijte vodu tak, aby se hladina nedotýkala dna misky. Směs promíchejte dohladka.
  5. Kraje rohlíčků namočte do čokoládové polevy. Nechte ji ztuhnout.
PRIMA TIP: Rohlíčky můžete na krajích ozdobit i krémem. Výborně bude chutnat čokoládový nebo karamelový. Kakaové máslo je čistý tuk z kakaového bobu, který čokoládě, krémům i polevám dodává jemnost, vláčnost a hloubku chuti. To nejkvalitnější koupíte v čokoládovnách (třeba u Janka), seženete ho i v obchodech s cukrářskými potřebami.

Vyzkoušejte i klasické vanilkové rohlíčky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vše Sváteční

Marie Janků-Sandtnerová, Iveta Fabešová Vše Sváteční

Známá cukrářka Iveta Fabešová se rozhodla obnovit českou cukrářskou tradici a oprášila sto let staré recepty Marie Janků-Sandtnerová. Tato autorka Klasické české kuchařky a mnoha článků neúnavně propagovala domácí vaření z lokálních a sezonních surovin pro všechny rozpočty, zdravé stravování i tradiční recepty. A právě ty na cukroví Iveta Fabešová zmodernizovala a upravila na současné postupy a suroviny, abyste si prvorepublikové cukroví vychutnali v jeho celé kráse. V elegantní knize s minimalistickými fotkami se dozvíte i spoustu praktických tipů a nahlédnete do Werichovy vily, kde Iveta provozuje svoji kavárnu IF Café.

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty