Jde to i bez masa: Grilujte zeleninu, tofu, sýry i ovoce

Zahradní párty nemusí být pouze pro masožravce. Právě naopak, na gril se dokonale hodí odlehčené, zdravější a ještě chutnější suroviny. Naučíme vás, jak připravit dokonalé menu, které ocení i vegani či vegetariáni. Aby byl výsledek dokonalý, potřebujete znát pár tipů a triků, a pak se už jen stačí pustit do experimentování.

1. Zelenina

Na gril jsou vhodné všechny druhy kořenové zeleniny, ale také paprika, cuketa, lilek či chřest. Nebojte se kedlubny ani rajčat. Doporučujeme pevnější zeleninu, aby se na horkém grilu nerozpadala.

  • PRIMA TIPY: Nakrájenou cuketu a lilek před grilováním posolte a nechte 15 minut odstát, zbavíte je vody a hořkosti. Brambory předvařte a poté jednotlivě zabalte do alobalu. Rajčata se nejlépe grilují na aluminiových táckách. K zelenině se hodí bylinky a olivový olej. Pokud budete připravovat zeleninové špízy, dřevěné špejle předem namočte na 10 minut do vody, aby se nespálily.
Čas grilování: podle druhu a velikosti zeleniny

2. Tofu

Je jednoduché na přípravu, lze jej použít na mnoho způsobů a ocení ho všichni, kteří si chtějí pochutnat na dobrém jídle a hlídat si přitom linii. Ladí s různými bylinkami, omáčkami i marinádami, připravuje se rychle a velmi jednoduše. V obchodech se dá kromě klasického a uzeného tofu najít i řada dochucených a marinovaných tofu, které stačí nakrájet a dát na gril. Zkuste například Tofu for Grilling, Smoky BBQ – „Chuť Texasu“ od značky Lunter. V jejich nabídce nechybí ani další grilovací příchutě Sweet Chilli a řecký Gyros.

  • PRIMA TIPY: Jedna kostka tofu přináší milion způsobů využití. Dá se nakrájet, drtit, strouhat, mixovat, grilovat – na sladko i na slano. Na gril ho položte v celku, chcete-li menší kousky, překrojte jej příčně nebo rovnou nakrájejte na kostičky a napichujte na špízy.
Čas grilování: 5 minut z každé strany

ČTĚTE TAKÉ: Grilované tofu steaky jsou skvělou alternativou k masu. Marináda jim dodá chuť, říká šéfkuchař Martin Svatek

3. Sýry

Jsou skvělou volbou, která oživí každou grilovačku. Ne všechny sýry jsou však vhodné pro rozpálený rošt. Doporučujeme sáhnout po těch s pevnou strukturou, aby vydržely vysokou teplotu a neroztekly se. Ideální je oštiepok, halloumi, hermelín nebo parenica.

  • PRIMA TIPY: Sýry vyjměte z chladničky hodinu před grilováním. Na grilu je obracejte opatrně a snažte se je nepropíchnout, aby nevytekly. Pro jistotu vždy použijte aluminiový tácek, hermelíny můžete dopředu namarinovat do ochuceného oleje a zabalit do alobalu.
Čas grilování: dle potřeby, 7 minut z každé strany

4. Houby

Na gril se hodí celé kloboučky žampionů, portobello, hlíva ústřičná nebo královská, ale i lišky nebo hříbky. Můžete je také nakrájet a grilovat v tácku nebo na alobalu. Hosty rozhodně okouzlíte houbami plněnými sýrem, kousky zeleniny a bylinkami. Houby se také skvěle hodí na špízy, kombinujte je třeba se silnějšími kolečky pórku.

  • PRIMA TIPY: Houby nikdy nemyjte, zůstal by na nich sliz, pouze je otřete nebo oškrábejte od hlíny a odkrojte suchou nožičku. Na roštu je klidně umístěte na nejžhavější místo.
Čas grilování: 8 minut z každé strany

Vyzkoušejte grilované houbové špízy po asijsku podle návodného videoreceptu

5. Ovoce

Na zahradní párty podávejte grilované ovoce jako netradiční dezert. Na rošt se hodí ananas, banán, jablka, hrušky, broskve, meloun nebo fíky. Při výběru dbejte na pevnou dužinu a zralost. Přezrálé nebo velmi měkké kousky na gril nedávejte. Grilované ovoce je ideální zkombinovat se zmrzlinou, feta sýrem nebo pokapat citronovou šťávou.

  • PRIMA TIPY: Nezapomeňte na tuk, dužina ovoce se totiž lepí na rošt. Ovoce grilujte při nižší teplotě, nejlépe tehdy, když už plamen pomalu vyhasíná.
Čas grilování: 5 minut z každé strany

Vyzkoušejte ananas s vanilkovou omáčkou podle návodného videoreceptu

Na grilu lze připravit výjimečnou hostinu i bez klobásek či steaků. Stačí popustit uzdu fantazii a experimentovat.

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty