Akademie kvality

Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a zeleninovým salátem s kuskusem

Moje hodnocení
2x

Jen málokterá houba se u nás těší takové oblibě jako žampiony. Mají jemnou chuť, jejich příprava je snadná a můžete s nimi v kuchyni nebo na grilu doslova kouzlit: poslouží vám jako vynikající příloha, lehký předkrm nebo jako hlavní chod. S naším receptem můžete připravit hostinu, ve které kromě žampionů budou hrát důležitou roli i kvalitní slanina a modrý sýr.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Oloupejte žampiony, zbavte je nožiček, potřete olejem, osolte a opepřete.
  2. Slaninu, houbové nožičky a červenou cibuli nakrájejte na menší kostičky, orestujte na oleji dozlatova, osolte, opepřete, přidejte bylinky a směs nechte vychladnout.
  3. Do vychladlé směsi přidejte nadrobený modrý sýr, naplňte jí žampiony a ugrilujte je na grilu.
  4. Kuskus připravte dle návodu. Okurku, cherry rajčata a ředkvičky nakrájejte na kousky, zamíchejte je s trhanými listovými saláty a kuskusem a dochuťte podle chuti, klasicky olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

PRIMA TIP: Při nákupu vybírejte kvalitní potraviny, například ty s logem Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Při volbě modrého sýru sáhněte po sýru s označením Chráněné zeměpisné označení (CHZO) tedy po Jihočeské nivě nebo Jihočeské Zlaté nivě. Jaký je mezi nimi rozdíl? Jihočeská Zlatá niva je sýr s plísní vyrobený z mlékárensky ošetřeného mléka. Má krémovou barvu a modrozelený porost plísně. Je jemná, drobivě roztíratelná s ovocně rozinkovým aroma a komplexní slanou chutí. Obsah tuku v sušině je 60 %. Jihočeská niva má podobné vlastnosti, má jen 50 % obsahu tuku a častěji se využívá k vaření.

Vyzkoušejte také nevšední houbové špízy po asijsku připravené na grilu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty