Suroviny
- žampiony (velké) 1 kg
- olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- anglická slanina 100 g
- sýr s modrou plísní 220 g
- červená cibule 1/2 ks
- bylinky (např. hladkolistá petržel, pažitka, šalvěj)
- kuskus 200 g
- salátová okurka 1 ks
- listový salát (trhaný) 100 g
- cherry rajčata 100 g
- ředkvičky 5 ks
- citronová šťáva
Postup přípravy
- Oloupejte žampiony, zbavte je nožiček, potřete olejem, osolte a opepřete.
- Slaninu, houbové nožičky a červenou cibuli nakrájejte na menší kostičky, orestujte na oleji dozlatova, osolte, opepřete, přidejte bylinky a směs nechte vychladnout.
- Do vychladlé směsi přidejte nadrobený modrý sýr, naplňte jí žampiony a ugrilujte je na grilu.
- Kuskus připravte dle návodu. Okurku, cherry rajčata a ředkvičky nakrájejte na kousky, zamíchejte je s trhanými listovými saláty a kuskusem a dochuťte podle chuti, klasicky olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
PRIMA TIP: Při nákupu vybírejte kvalitní potraviny, například ty s logem Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Při volbě modrého sýru sáhněte po sýru s označením Chráněné zeměpisné označení (CHZO) tedy po Jihočeské nivě nebo Jihočeské Zlaté nivě. Jaký je mezi nimi rozdíl? Jihočeská Zlatá niva je sýr s plísní vyrobený z mlékárensky ošetřeného mléka. Má krémovou barvu a modrozelený porost plísně. Je jemná, drobivě roztíratelná s ovocně rozinkovým aroma a komplexní slanou chutí. Obsah tuku v sušině je 60 %. Jihočeská niva má podobné vlastnosti, má jen 50 % obsahu tuku a častěji se využívá k vaření.
Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a zeleninovým salátem s kuskusem Zdroj: Akademie kvality
Vyzkoušejte také nevšední houbové špízy po asijsku připravené na grilu