Suroviny
- quinoa (propláchnutá) 100 g
- červená cibule (menší, nakrájená na kolečka) 1 ks
- římský kmín 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce
- rajčata (malá, oválná) 8 ks
- červený vinný ocet 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- máta (čerstvé lístky) 1 hrst
- pita chléb
- bílý jogurt
Postup přípravy
- Do hrnce dejte quinou s 300 ml studené vody. Přiveďte do varu a potom nechte asi 20 minut pobublávat, dokud se voda úplně neabsorbuje.
- Mezitím rozpalte gril a dejte pod něj na plechu cibulové kroužky. Posypte je semínky kmínu a polijte 1 lžící oleje. Grilujte 5 minut, promíchejte, přidejte rajčata a dál grilujte, dokud rajčata nebudou měkká.
- Sýr nakrájejte na 6 tenkých plátků. Opékejte je na grilovací pánvi nebo pod grilem asi 1 minutu z každé strany.
- Osušte quinou, vmíchejte ji do pečených rajčat a cibule spolu se šťávou z pečicího plechu, další lžící oleje, octem a solí a pepřem. Směs dejte do mísy, natrhané listy máty na ni nasypte a opatrně je vmíchejte. Sýr naaranžujte navrch a podávejte s pita chlebem a jogurtem.
- PRIMA TIP: Když čekáte, až se voda do quinoy absorbuje, dávejte pozor, aby se na konci vaření na dně nepřichytila.