Jak grilovat zeleninu

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Moje hodnocení
2x

Braciole označuje tenké plátky masa grilované nad uhlíky, italské slovo brace v překladu znamená uhlíky, omotaných kolem náplně ze sýra a zeleniny. Maso v tomto případě nahrazují cukety, které poslouží jako sendvič pro náplň z pikantního salámu, voňavého roztékavého sýra provolone a šalvěje. Pro vegetariány salám nahraďte pečenými červenými paprikami a cukety nebalte do slaniny.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cukety podélně rozpulte, na řezu osolte a opepřete a ponechte u sebe. Z řeznického provázku ustřihněte čtyři kousky dlouhé 20 cm a položte je vedle sebe na pracovní plochu. Vzdálenost vnějších provázků má být o 2,5 cm kratší než délka cukety. Sýr nakrájejte na velmi tenké plátky.
  2. Plátek slaniny položte kolmo přes provázky, aby je protínal v půli. Na slaninu položte polovinu cukety řezem nahoru. Poklaďte plátky provolone, sýr seřízněte, aby cuketu nepřečníval. Poklaďte plátky salámu pepperoni a šalvějovými listy a přiklopte řezem dolů příslušnou polovinou cukety. Navrch položte další plátek slaniny. Konce provázků zvedněte přes cuketu a zavažte – mělo by vzniknout kompaktní poleno. Stejným způsobem poskládejte ostatní braciole.
  3. Gril rozehřejte na vysokou teplotu. Okartáčujte nebo oškrabte grilovací rošt dočista a pořádně jej potřete olejem. Cukety narovnejte na rošt nad odkapávací misku stranou od tepla. Pokud obohacujete oheň z dřevěného uhlí, přidejte k uhlíkům namočené dřevěné špalíky či štěpiny, u plynového ohně umístěte špalíky či štěpiny do udírenského boxu grilu nebo dejte špalíky pod rošt přímo přes jeden či více hořáků. Přiklopte víko.
  4. Braciole nepřímo grilujte, aby slanina zhnědla a začala být křupavá, cuketa změkla (otestujte párátkem) a sýr se roztekl; asi 20 minut nebo podle potřeby. Přeneste na servírovací talíř nebo talíře. Odstřihněte provázky a podávejte.
PRIMA TIP: Chuť tkví v detailech a originálních surovinách, použijte proto italské uzeniny. Pancetta je slanina z bůčku, guanciale je nasolený vepřový lalok, který je slanější a tučnější než česká či anglická slanina, ale v teple se nádherně rozteče. Sýr provolone se vyrábí z pařeného mléka, vybrat si můžete variantu dolce, nasládlý sýr, nebo piccante zrající alespoň 4 měsíce a mající výraznou vůni a chuť. Nahradit ho můžete jiným italským uzeným sýrem, jako je třeba scamorza affumicata.

Inspirujte se dalšími recepty na nevšední grilovačku

Připravte snadné cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jak grilovat zeleninu

Steven Raichlen Jak grilovat zeleninu

Kniha slavného amerického autora kuchařek o grilování Stevena Raichlena přináší tentokrát více než šedesátku dokonale vyladěných receptů zaměřených na grilování zeleniny. Z nich si vybere každý - vegetariáni i všežravci, kteří chtějí na grilovací party zařadit více zeleniny a jiných bezmasých surovin v chutných úpravách. V praktickém úvodu se dozvíte všechno o potřebném vybavení a grilování jako takovém, v druhé části knihy najdete tipy, jak na grilu zacházet s více než třemi desítkami druhů zeleniny.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty