Suroviny
- cuketa 4 ks (asi po 300 g)
- sýr provolone (vyzrálý) 175 g
- slanina (pancetta nebo guanciale) 8 plátků
- salám (pepperoni či jiný pikantní salám) 175 g tenkých plátků
- šalvěj (lístky) 1 svazek
- sůl (hrubá či vločková)
- pepř (čerstvě namletý)
- rostlinný olej (na potření grilovacího roštu)
Postup přípravy
- Cukety podélně rozpulte, na řezu osolte a opepřete a ponechte u sebe. Z řeznického provázku ustřihněte čtyři kousky dlouhé 20 cm a položte je vedle sebe na pracovní plochu. Vzdálenost vnějších provázků má být o 2,5 cm kratší než délka cukety. Sýr nakrájejte na velmi tenké plátky.
- Plátek slaniny položte kolmo přes provázky, aby je protínal v půli. Na slaninu položte polovinu cukety řezem nahoru. Poklaďte plátky provolone, sýr seřízněte, aby cuketu nepřečníval. Poklaďte plátky salámu pepperoni a šalvějovými listy a přiklopte řezem dolů příslušnou polovinou cukety. Navrch položte další plátek slaniny. Konce provázků zvedněte přes cuketu a zavažte – mělo by vzniknout kompaktní poleno. Stejným způsobem poskládejte ostatní braciole.
- Gril rozehřejte na vysokou teplotu. Okartáčujte nebo oškrabte grilovací rošt dočista a pořádně jej potřete olejem. Cukety narovnejte na rošt nad odkapávací misku stranou od tepla. Pokud obohacujete oheň z dřevěného uhlí, přidejte k uhlíkům namočené dřevěné špalíky či štěpiny, u plynového ohně umístěte špalíky či štěpiny do udírenského boxu grilu nebo dejte špalíky pod rošt přímo přes jeden či více hořáků. Přiklopte víko.
- Braciole nepřímo grilujte, aby slanina zhnědla a začala být křupavá, cuketa změkla (otestujte párátkem) a sýr se roztekl; asi 20 minut nebo podle potřeby. Přeneste na servírovací talíř nebo talíře. Odstřihněte provázky a podávejte.
PRIMA TIP: Chuť tkví v detailech a originálních surovinách, použijte proto italské uzeniny. Pancetta je slanina z bůčku, guanciale je nasolený vepřový lalok, který je slanější a tučnější než česká či anglická slanina, ale v teple se nádherně rozteče. Sýr provolone se vyrábí z pařeného mléka, vybrat si můžete variantu dolce, nasládlý sýr, nebo piccante zrající alespoň 4 měsíce a mající výraznou vůni a chuť. Nahradit ho můžete jiným italským uzeným sýrem, jako je třeba scamorza affumicata.
Inspirujte se dalšími recepty na nevšední grilovačku
Připravte snadné cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE