Suroviny
- cibule 1 ks
- lilek 1 ks (asi 350 g)
- zelená paprika 1 ks
- červená paprika 1 ks
- mrkev 1 ks
- česnek 3 stroužky
- rajčata (velké, zralé) 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- paprička jalapeňo 1 ks
- kopr (nasekaný) 3 lžíce
- citronová kůra (najemno nastrouhaná) 1/2 lžičky
- citronová šťáva 2 lžíce
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- sůl (hrubá či vločková)
- pepř (čerstvě namletý)
- chléb (ogrilovaný, k podávání)
Postup přípravy
- Rozehřejte gril na nejvyšší teplotu, žhavé uhlíky rozhrňte do rovnoměrné vrstvy, případně grilujte rovnou na dřevě nebo na plynovém grilu na vysoké teplotě.
- Cibuli neloupejte, lilek a papriky jen omyjte a osušte, mrkev očistěte a seřízněte nať. Česnek oloupejte a stroužky zabalte do alobalu. Zeleninu vyskládejte přímo na uhlíky a opékejte ji doměkka a ze všech stran, trvá to zhruba 2 minuty u řapíkatého celeru a chilli papričky, asi 3 minuty u rajčete, 4 minuty u mrkve a česneku v alobalu, 6 až 8 minut u paprik, 8 až 12 minut u lilku a 10 až 15 minut u cibule. Časy záleží na výhřevnosti ohně. Zeleninu obracejte pomocí dlouhých kleští, kovovým špízem zkuste, jak je zelenina měkká. Hotovou zeleninu postupně přesuňte na pečicí plech a nechte ji vychladnout.
- Z vychladlé zeleniny seškrábněte ožehnuté slupky, nemusí to být dokonalé, pár černých flíčků dodá kaviáru barvu a kouřovou chuť. Zeleninu nakrájejte na 2,5cm kousky, odstraňte stopky a semínka z paprik. Vsypte ji do mixéru na smoothie nebo do food procesoru a krátkými pulzy ji rozmixujte na hrubé pyré.
- Vmíchejte kopr, citronovou šťávu i kůru, olivový olej, sůl a pepř. Uložte do lednice nebo podávejte při pokojové teplotě s grilovaným chlebem.
PRIMA TIP: Zeleninu můžete opéct při jiném grilování a pak ji jen oloupat a rozmixovat. Kaviár vydrží v uzavřené nádobě v lednici 3 dny.
Vyzkoušejte recept na marinované lilky a papriky připravené na grilu podle Karolíny Kamberské