Jak grilovat zeleninu

Na grilu: Lilkový kaviár ze zeleniny pečené nad ohněm

Moje hodnocení
1x

Výrazná lilková chuť s nádechem kouře, křupavá a zároveň měkká konzistence a téměř univerzální použití – na ozdobení chlebíčků a jednohubek, jako dip k zelenině, jako pomazánka do sendvičů nebo jen tak – dělají z lilkového kaviáru hvězdu nejen grilovacích večírků.

6 porcí
45 minut
středomořská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Rozehřejte gril na nejvyšší teplotu, žhavé uhlíky rozhrňte do rovnoměrné vrstvy, případně grilujte rovnou na dřevě nebo na plynovém grilu na vysoké teplotě.
  2. Cibuli neloupejte, lilek a papriky jen omyjte a osušte, mrkev očistěte a seřízněte nať. Česnek oloupejte a stroužky zabalte do alobalu. Zeleninu vyskládejte přímo na uhlíky a opékejte ji doměkka a ze všech stran, trvá to zhruba 2 minuty u řapíkatého celeru a chilli papričky, asi 3 minuty u rajčete, 4 minuty u mrkve a česneku v alobalu, 6 až 8 minut u paprik, 8 až 12 minut u lilku a 10 až 15 minut u cibule. Časy záleží na výhřevnosti ohně. Zeleninu obracejte pomocí dlouhých kleští, kovovým špízem zkuste, jak je zelenina měkká. Hotovou zeleninu postupně přesuňte na pečicí plech a nechte ji vychladnout.
  3. Z vychladlé zeleniny seškrábněte ožehnuté slupky, nemusí to být dokonalé, pár černých flíčků dodá kaviáru barvu a kouřovou chuť. Zeleninu nakrájejte na 2,5cm kousky, odstraňte stopky a semínka z paprik. Vsypte ji do mixéru na smoothie nebo do food procesoru a krátkými pulzy ji rozmixujte na hrubé pyré.
  4. Vmíchejte kopr, citronovou šťávu i kůru, olivový olej, sůl a pepř. Uložte do lednice nebo podávejte při pokojové teplotě s grilovaným chlebem.
PRIMA TIP: Zeleninu můžete opéct při jiném grilování a pak ji jen oloupat a rozmixovat. Kaviár vydrží v uzavřené nádobě v lednici 3 dny.

Vyzkoušejte recept na marinované lilky a papriky připravené na grilu podle Karolíny Kamberské

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jak grilovat zeleninu

Steven Raichlen Jak grilovat zeleninu

Kniha slavného amerického autora kuchařek o grilování Stevena Raichlena přináší tentokrát více než šedesátku dokonale vyladěných receptů zaměřených na grilování zeleniny. Z nich si vybere každý - vegetariáni i všežravci, kteří chtějí na grilovací party zařadit více zeleniny a jiných bezmasých surovin v chutných úpravách. V praktickém úvodu se dozvíte všechno o potřebném vybavení a grilování jako takovém, v druhé části knihy najdete tipy, jak na grilu zacházet s více než třemi desítkami druhů zeleniny.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty