Halloumi patří mezi tučné sýry, ale přesto se při tepelné úpravě neroztéká. Skvěle se tak hodí na grilování, protože vám neproteče mřížkou :) Vyrábí se původně z ovčího a kozího mléka, dnes se díky průmyslové výrobě zpracovává i z mléka kravského. Má jemně slanou chuť, kterou doplňují lístky máty a konzistenci asi jako náš jadel.
Překvapivě lahodnou kombinaci tvoří s vodním melounem, kdy se jí zastudena. A možná jste při dovolené na Kypru ochutnali pokrm saganaki, což je na olivovém oleji opečený sýr halloumi, servírovaný s citronovou šťávou. Na řeckých ostrovech se saganaki dělá také, ale většinou z jiných druhů sýra.
Halloumi je ale mistr převleků, sluší mu spojení s rajčaty, s luštěninami, s mnoha druhy zeleniny a můžete ho kombinovat i s masem třeba na špízu.