Polenta
Zelenina
- mrkev 2 ks
- cuketa 1 ks
- rajčata (malá ) 6 ks
- žlutá paprika 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- tymián (nadrobno nasekaný) 1 lžíce
- slanina (nebo sušená šunka) 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Základem úspěchu je správná příprava – polentu pozvolna sypte do vroucí tekutiny a stále míchejte, aby nevznikly hrudky. Pak snižte teplotu a za občasného míchání ji nechte nasáknout dostatek tekutiny. Jen tak bude krémová a hedvábně jemná. Nastrouhejte do ní svůj oblíbený sýr, hodí se mozzarella, gouda, čedar, parmazán i balkánský sýr, chuť pak dolaďte solí a pepřem a bylinkami.
Postup přípravy
- Mléko zahřívejte v širším kastrolu k varu. Ztlumte teplotu a do vroucího mléka vsypte za stálého míchání polentu. Rozmíchejte dohladka, dobře to jde metličkou nebo vařečkou.
- Vařte na mírném stupni zhruba 10 minut do zhoustnutí, občas promíchejte.
- Mezitím očistěte zeleninu. Mrkev povařte v mírně osolené vroucí vodě 5 minut, pak sceďte a propláchněte studenou vodou. Cuketu a papriku nakrájejte na 2cm kousky. Zeleninu promíchejte v míse s olejem a tymiánem, osolte a opepřete.
- Slaninu nebo šunku nakrájejte na kostičky a opečte v pánvi dokřupava, až slanina pustí tuk. Vyjměte ji a v tuku zprudka opečte zeleninu, můžete ji také ogrilovat. Zhruba 5 minut stačí, aby změkla a zároveň zůstala křupavá.
- Sýr nastrouhejte nahrubo a vsypte do houstnoucí polenty. Osolte, opepřete a vmíchejte máslo.
- Polentu rozdělte na talíře a posypte slaninou a zeleninou.
PRIMA TIP: Máslo smíchejte s nadrobno nasekanými zahradními bylinkami – pažitkou, tymiánem, rozmarýnem, libečkem, petrželkou či koriandrem a vmíchejte do polenty. Čerstvě uvařená polenta je krásně krémová, pokud ji ale necháte vychladnout, ztuhne. Pokud ji tedy uvaříte víc, než zvládnete hned spotřebovat, rovnou zbylou kaši přesuňte do tukem vymazané misky. Až ztuhne, můžete ji nakrájet na plátky a ty opéct dozlatova na pánvi, nebo je poskládejte na jakékoliv ragú a dejte zapéct do trouby.