Květák z grilu s jarní gremolatou a kari omáčkou
Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať
Květák z grilu s jarní gremolatou a kari omáčkou
Zdroj:
Postní kuchařka od kořene po nať
Jídlo by mělo nejen skvěle chutnat, ale také dobře vypadat, aby lákalo ke konzumaci. A tento grilovaný květák s kari omáčkou splňuje obě kritéria. Inspirujte se receptem šéfkuchaře Pavla Drdela ze strakonické restaurace Sůl a řepa, který dokáže z běžných surovin vykouzlit nezapomenutelně lahodná a krásná jídla.
Postup přípravy
-
Květák zbavte listů (pokud jsou čisté, můžete je schovat na polévku) a opatrně rozeberte na jednotlivé růžičky.
-
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s koriandrem a kombuchou, ve které květák krátce povařte, aby zůstal křupavý. Pokud nebudete okamžitě používat, ihned zchlaďte ve studené vodě. Větší růžičky překrojte a všechny zprudka opečte z obou stran na rozpáleném oleji. Teprve potom znovu osolte.
-
V hrnci na oleji rozvoňte česnek a zázvor pokrájený na malé kostičky, přidejte žlutou a červenou kari pastu, která díky předešlému kroku získá znovu svou svěžest. Podlijte vývarem a jen krátce povařte, aby se pasta ve vývaru rozpustila. Přidejte kokosové mléko a omáčku zredukujte. Dle chuti můžete ještě osolit a opepřit.
-
Na talíř servírujte kari omáčku, ogrilovaný květák, který posypte svěží jarní gremolatou.
-
Jarní gremolata: Všechny čerstvé bylinky posekejte velmi najemno a přendejte do mísy. Citron důkladně opláchněte pod studenou vodou, otřete a kůru z něj nastrouhejte společně s česnekem k bylinkám. Dýňová semínka umixujte v mixéru na prach. Přidejte do misky. Osolte, opepřete a všechny ingredience doslova promačkejte mezi prsty. Dejte do lednice odpočinout a rozvonět.
Květák z grilu s jarní gremolatou a kari omáčkou 2
Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať
Květák z grilu s jarní gremolatou a kari omáčkou 2
Zdroj:
Postní kuchařka od kořene po nať