Květák z grilu s jarní gremolatou a kari omáčkou

Moje hodnocení
4x

Jídlo by mělo nejen skvěle chutnat, ale také dobře vypadat, aby lákalo ke konzumaci. A tento grilovaný květák s kari omáčkou splňuje obě kritéria. Inspirujte se receptem šéfkuchaře Pavla Drdela ze strakonické restaurace Sůl a řepa, který dokáže z běžných surovin vykouzlit nezapomenutelně lahodná a krásná jídla.

4 porce
90 minut

Suroviny

Jarní gremolata

  • čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, pažitka, koriandr, kopr)
  • bio citron 1 ks
  • česnek 1 stroužek
  • opražená dýňová semínka 2 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Květák zbavte listů (pokud jsou čisté, můžete je schovat na polévku) a opatrně rozeberte na jednotlivé růžičky.
  2. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s koriandrem a kombuchou, ve které květák krátce povařte, aby zůstal křupavý. Pokud nebudete okamžitě používat, ihned zchlaďte ve studené vodě. Větší růžičky překrojte a všechny zprudka opečte z obou stran na rozpáleném oleji. Teprve potom znovu osolte.
  3. V hrnci na oleji rozvoňte česnek a zázvor pokrájený na malé kostičky, přidejte žlutou a červenou kari pastu, která díky předešlému kroku získá znovu svou svěžest. Podlijte vývarem a jen krátce povařte, aby se pasta ve vývaru rozpustila. Přidejte kokosové mléko a omáčku zredukujte. Dle chuti můžete ještě osolit a opepřit.
  4. Na talíř servírujte kari omáčku, ogrilovaný květák, který posypte svěží jarní gremolatou.
  5. Jarní gremolata: Všechny čerstvé bylinky posekejte velmi najemno a přendejte do mísy. Citron důkladně opláchněte pod studenou vodou, otřete a kůru z něj nastrouhejte společně s česnekem k bylinkám. Dýňová semínka umixujte v mixéru na prach. Přidejte do misky. Osolte, opepřete a všechny ingredience doslova promačkejte mezi prsty. Dejte do lednice odpočinout a rozvonět.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Drdel

Postní kuchařka Pavel Drdel

Půst nemusíme brát jen jako přísně vymezené období, obvykle stanovené tradicemi a náboženskými zvyklostmi, ale i jako čas, kdy se vzdáme masa ve prospěch zeleniny – a to je stav, za který nám naše tělo i životní prostředí může jen děkovat. Často nám ale zeleninový jídelníček splývá s čímsi ochuzeným, a ne příliš chutným. Autor tady dokazuje pravý opak. Kromě více než 80 receptů na skvělá bezmasá jídla tu najdete na šedesátku tipů, jak potraviny uchovat a zhodnotit a další stovku autorských nápadů na udržitelnější a bezodpadové vaření včetně fotografií. A tak je docela možné, že se k jinému jídelníčku ani nebudete chtít vrátit a slovo půst se změní spíš v synonymum dobrého jídla a rozumného hospodaření.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty