Jak grilovat zeleninu

Na grilu: Brokolice Buffalo s dipem ze sýra s modrou plísní

Moje hodnocení
1x

Křídla Buffalo ohromila Ameriku v roce 1964 v podniku Anchor Bar v Buffalo ve státě New York, a právě odtud získala křupavá, smažená, voňavá a šťavnatá kuřecí křídla svůj název. Způsob přípravy i návykovou chuť použili kuchaři i na další suroviny a tahle brokolice je jednou z nich. Na grilu se zelená křupavá kráska promění ve svůdnou dračici, kterou mírní nasládlý dip.

4 porce
60 minut

Brokolice

Omáčka

Dip

Postup přípravy

  1. Gril rozpalte na střední až vysokou teplotu.
  2. Brokolici omyjte, stonek oloupejte a rozkrájejte ji na velké růžičky dlouhé zhruba 5-7 cm. Zbylou část stonku nakrájejte na proužky silné 5 mm. Brokolici rozprostřete v jedné vrstvě do hliníkových misek a zakapejte je olivovým olejem. Posypte solí, pepřem, chilli vločkami a cibulovým práškem a promíchejte. Množství koření upravte dle své chuti.
  3. Misky s brokolicí umístěte mimo přímý žár, k uhlíkům můžete přidat namočené dřevěné špalíky či štěpky, u plynového grilu je vložte do udicího boxu nebo dejte špalíky pod rošt přes jeden nebo více hořáků. Přiklopte víko a brokolici grilujte zhruba 20 až 30 minut, až jemně zhnědne a změkne, ale bude stále ještě křupavá.
  4. Mezitím připravte omáčku. V rendlíku rozehřejte máslo a vmíchejte do něj srirachu, sladkou chilli omáčku a pálivou omáčku. Povařte na středním stupni 3 minuty.
  5. Sýr dejte do mixéru na smoothie nebo food procesoru a nasekejte ho na hrubší pastu. Přidejte majonézu, zakysanou smetanu a pepř a krátkými pulzy zpracujte dohladka. Vmíchejte postupně smetanu či mléko, až vznikne krémová omáčka.
  6. Hliníkové misky s brokolicí přesuňte přímo nad oheň a grilujte 3 až 5 minut. Promíchávejte, aby brokolice hnědla a opékala se rovnoměrně. Vmíchejte polovinu omáčky a grilujte 1 minutu.
  7. Brokolici přesuňte na servírovací talíř a přelijte zbylou omáčkou. Ozdobte dipem z modrého sýra, nebo ho podávejte vedle, a posypte pažitkou. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Brokolici můžete grilovat i přímo nad uhlíky, pokud je doplníte dřevem či namočenými dřevěnými štěpkami, získá příjemný kouřový nádech, ale pečení v kouři, tzv. nepřímé grilování se postará o stejný efekt a brokolice bude navíc křehčí a měkčí.

Chcete přece jen raději křidýlka? Vyzkoušejte je podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jak grilovat zeleninu

Steven Raichlen Jak grilovat zeleninu

Kniha slavného amerického autora kuchařek o grilování Stevena Raichlena přináší tentokrát více než šedesátku dokonale vyladěných receptů zaměřených na grilování zeleniny. Z nich si vybere každý - vegetariáni i všežravci, kteří chtějí na grilovací party zařadit více zeleniny a jiných bezmasých surovin v chutných úpravách. V praktickém úvodu se dozvíte všechno o potřebném vybavení a grilování jako takovém, v druhé části knihy najdete tipy, jak na grilu zacházet s více než třemi desítkami druhů zeleniny.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty