Brokolice
- brokolice 2 ks
- olivový olej 4 lžíce
- chilli papričky (sušené vločky) 1 lžička
- sušený česnek 1 lžíce
- sůl (hrubá či vločková)
- pepř (čerstvě namletý)
Omáčka
- máslo 90 g
- omáčka Sriracha 120 ml
- thajská omáčka (sladká chilli) 3–4 lžíce
- grilovací omáčka (pálivá lousianská) 2 lžíce
- pažitka (nadrobno nakrájená) 1 lžíce
Dip
- sýr s modrou plísní (uzený, rokfór nebo gorgonzola) 90 g
- majonéza 115 g
- zakysaná smetana 70 g
- smetana ke šlehání (nebo mléko) 2–4 lžíce
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Gril rozpalte na střední až vysokou teplotu.
- Brokolici omyjte, stonek oloupejte a rozkrájejte ji na velké růžičky dlouhé zhruba 5-7 cm. Zbylou část stonku nakrájejte na proužky silné 5 mm. Brokolici rozprostřete v jedné vrstvě do hliníkových misek a zakapejte je olivovým olejem. Posypte solí, pepřem, chilli vločkami a cibulovým práškem a promíchejte. Množství koření upravte dle své chuti.
- Misky s brokolicí umístěte mimo přímý žár, k uhlíkům můžete přidat namočené dřevěné špalíky či štěpky, u plynového grilu je vložte do udicího boxu nebo dejte špalíky pod rošt přes jeden nebo více hořáků. Přiklopte víko a brokolici grilujte zhruba 20 až 30 minut, až jemně zhnědne a změkne, ale bude stále ještě křupavá.
- Mezitím připravte omáčku. V rendlíku rozehřejte máslo a vmíchejte do něj srirachu, sladkou chilli omáčku a pálivou omáčku. Povařte na středním stupni 3 minuty.
- Sýr dejte do mixéru na smoothie nebo food procesoru a nasekejte ho na hrubší pastu. Přidejte majonézu, zakysanou smetanu a pepř a krátkými pulzy zpracujte dohladka. Vmíchejte postupně smetanu či mléko, až vznikne krémová omáčka.
- Hliníkové misky s brokolicí přesuňte přímo nad oheň a grilujte 3 až 5 minut. Promíchávejte, aby brokolice hnědla a opékala se rovnoměrně. Vmíchejte polovinu omáčky a grilujte 1 minutu.
- Brokolici přesuňte na servírovací talíř a přelijte zbylou omáčkou. Ozdobte dipem z modrého sýra, nebo ho podávejte vedle, a posypte pažitkou. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Brokolici můžete grilovat i přímo nad uhlíky, pokud je doplníte dřevem či namočenými dřevěnými štěpkami, získá příjemný kouřový nádech, ale pečení v kouři, tzv. nepřímé grilování se postará o stejný efekt a brokolice bude navíc křehčí a měkčí.
Chcete přece jen raději křidýlka? Vyzkoušejte je podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem