Halloumi souvlaki
- oregano (sušené ) 1 lžíce
- sušený tymián 1 lžíce
- máta (sušená ) 1 lžíce
- česnek (nadrobno nasekaný) 1 stroužek
- olivový olej 60 ml
- ocet (jablečný ciderový nebo červený viný ) 2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- halloumi sýr (pro veganskou verzi použijte tofu) 400 g
Tzatziki
- salátová okurka (oloupaná a bez semínek) 1/2 ks
- cuketa 1/2 ks
- máta (nahrubo nasekané lístky ) 1 malá hrst
- česnek (nadrobno nasekaný) 2 stroužky
- bílý jogurt (řeckého typu) 250 ml
- citronová šťáva 2 lžíce
- mořská sůl 1 lžička
K podávání
- celozrnné pečivo (celozrnné placky pita, rozpečené) 6 ks
- salát little gem (lístky )
- cherry rajčata (rozpůlená )
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Na souvlaki utřete sušené bylinky v hmoždíři a dejte je do mísy spolu se zbylými ingrediencemi kromě sýra. Promíchejte.
- Sýr nakrájejte na 2,5 cm velké kostky, přidejte je do mísy a promíchejte s ostatním. Odložte stranou marinovat.
- Zatímco se sýr marinuje, připravte si tzatziki. Okurku a cuketu nahrubo nastrouhejte, dejte je do jemného cedníku, poprašte polovinou soli a nechte na 10 minut odležet.
- Mezitím připravte mátu spolu s česnekem do středně velké mísy a nechte stranou. Okurku s cuketou propláchněte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu, pak je dejte do mísy spolu se zbylými ingrediencemi. Promíchejte a odložte.
- Na závěr napíchejte po třech kouscích sýra na každou špejli, přesuňte je na připravený plech a zakápněte zbylou marinádou. Pečte je 10 minut nebo až zezlátnou a budou křupavé.
- Jakmile budou špízy hotové, servírujte je horké v pita chlebu, doplněné o trochu salátu, rajčat a hromádku tzatziki.
PRIMA TIP: Chcete-li kombinaci trochu víc pro dospělé, sýr zkombinujte s velkými kousky červené cibule, paprik a hub (také je namarinujte), získáte jídlo se spoustou zeleniny, které lze různě obměňovat. Můžete servírovat i s pečenými bramborami. Nebo pitu vynechte a sýr zabalte do listů salátu.