Jak grilovat zeleninu

Grilovaný zelený chřest se sardelkovou omáčkou bagna cauda a veganským miso dipem

Moje hodnocení
2x

Bagna cauda, doslova „horká lázeň“, je piemontská specialita. Křupavá zelenina se namáčí do teplé omáčky ze sardelek, česneku a smetany či olivového oleje. A teď si představte, že zeleninu ogrilujete a bude nejen křupavá, ale i kouřově voňavá. Vegani ocení omáčku ochucenou pastou miso.

2 porce
30 minut

Chřest

Sardelová omáčka

Omáčka s misem

Postup přípravy

  1. Chřest odlomte ve spodní části, dřevnaté konce použijte do vývaru. Čtyři až pět stonků chřestu spíchněte párátky jeden vedle druhého do tvaru „voru“. Všechny potřete z obou stran olivovým olejem, osolte je a opepřete.
  2. Na sardelovou omáčku zahřívejte v rendlíku olivový olej na středním až silném stupni. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Za stálého míchání ho smažte, aby lehce zhnědl, trvá to 1–2 minuty. Sardelky slijte, nakrájejte nadrobno a vmíchejte do horkého oleje. Přidejte citronovou kůru, podle chuti opepřete a za občasného míchání vařte 5 minut, až se sardelky začnou rozpadat. Omáčku udržujte teplou.
  3. Pokud připravujete veganskou verzi, oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. Promíchejte ho s citronovou kůrou a zadní stranou lžíce je rozmačkejte na pastu. Přidejte miso, citronovou šťávu a horkou vodu a šlehejte metličkou, až se miso rozpustí. Zašlehejte olivový olej a podle chuti osolte a opepřete.
  4. Gril rozehřejte na vysokou teplotu. Okartáčujte či oškrabte grilovací rošt dočista a pořádně jej potřete olejem. K uhlíkům můžete přidat dřevěné špalíky či štěpiny (nenamočené), u plynového grilu umístěte špalíky či štěpiny do udicího boxu grilu nebo položte špalíky pod rošt přímo přes jeden či více hořáků.
  5. Nachystaný chřest položte na rošt a grilujte do tmavohněda z obou stran, asi 3 minuty z každé strany. Výhonky můžete také grilovat na rozpálené mřížce na zeleninu nebo v grilovacím koši.
  6. Z chřestu vyjměte párátka a podávejte ho s horkou sardelovou omáčkou nebo studenou miso omáčkou.

Vyzkoušejte i další recept s miso pastou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jak grilovat zeleninu

Steven Raichlen Jak grilovat zeleninu

Kniha slavného amerického autora kuchařek o grilování Stevena Raichlena přináší tentokrát více než šedesátku dokonale vyladěných receptů zaměřených na grilování zeleniny. Z nich si vybere každý - vegetariáni i všežravci, kteří chtějí na grilovací party zařadit více zeleniny a jiných bezmasých surovin v chutných úpravách. V praktickém úvodu se dozvíte všechno o potřebném vybavení a grilování jako takovém, v druhé části knihy najdete tipy, jak na grilu zacházet s více než třemi desítkami druhů zeleniny.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty