Chřest
- zelený chřest (silnější stonky) 500 g
- olivový olej 2 lžíce
- sůl (hrubá nebo vločková)
- pepř (čerstvě namletý)
- rostlinný olej (na potření grilovacího roštu)
Sardelová omáčka
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- ančovička (v oleji) 60 g
- citronová kůra (najemno nastrouhaná) 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý)
- rostlinný olej (na potření grilovacího roštu )
Omáčka s misem
- česnek 1 stroužek
- citronová kůra (najemno nastrouhaná) 1/2 lžičky
- pasta miso 2 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- voda (horká) 2 lžíce
- extra virgin olivový olej 6 lžíce
- sůl (hrubá nebo vločková)
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Chřest odlomte ve spodní části, dřevnaté konce použijte do vývaru. Čtyři až pět stonků chřestu spíchněte párátky jeden vedle druhého do tvaru „voru“. Všechny potřete z obou stran olivovým olejem, osolte je a opepřete.
- Na sardelovou omáčku zahřívejte v rendlíku olivový olej na středním až silném stupni. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Za stálého míchání ho smažte, aby lehce zhnědl, trvá to 1–2 minuty. Sardelky slijte, nakrájejte nadrobno a vmíchejte do horkého oleje. Přidejte citronovou kůru, podle chuti opepřete a za občasného míchání vařte 5 minut, až se sardelky začnou rozpadat. Omáčku udržujte teplou.
- Pokud připravujete veganskou verzi, oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. Promíchejte ho s citronovou kůrou a zadní stranou lžíce je rozmačkejte na pastu. Přidejte miso, citronovou šťávu a horkou vodu a šlehejte metličkou, až se miso rozpustí. Zašlehejte olivový olej a podle chuti osolte a opepřete.
- Gril rozehřejte na vysokou teplotu. Okartáčujte či oškrabte grilovací rošt dočista a pořádně jej potřete olejem. K uhlíkům můžete přidat dřevěné špalíky či štěpiny (nenamočené), u plynového grilu umístěte špalíky či štěpiny do udicího boxu grilu nebo položte špalíky pod rošt přímo přes jeden či více hořáků.
- Nachystaný chřest položte na rošt a grilujte do tmavohněda z obou stran, asi 3 minuty z každé strany. Výhonky můžete také grilovat na rozpálené mřížce na zeleninu nebo v grilovacím koši.
- Z chřestu vyjměte párátka a podávejte ho s horkou sardelovou omáčkou nebo studenou miso omáčkou.
Grilovaný zelený chřest se sardelkovou omáčkou bagna cauda a veganským miso dipem Zdroj: Jak grilovat zeleninu
Vyzkoušejte i další recept s miso pastou