Květák
- květák (velký) 1 ks
- sůl (hrubá či vločková) 1 lžíce
- černý pepř (čerstvě namletý) 1 lžíce
- kurkuma 2 lžičky
- římský kmín (mletý) 2 lžičky
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- mletá skořice 1/2 lžičky
- olivový olej 1/2 hrnku
Čermúla
- česnek 1 stroužek
- rajčata (velká vyzrálá) 2 ks
- koriandr (nebo hladkolistá petržel, nasekaná nadrobno) 3 lžíce
- citronová kůra 1/2 lžičky
- citronová šťáva (nebo podle chuti) 2 lžíce
- extra virgin olivový olej 1/2 hrnku
- sůl (hrubá či vločková)
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Gril rozehřejte na střední až vysokou teplotu. Z květáku olámejte zelené listy. Stonek seřízněte dorovna s růžičkami. Květák napíchněte skrz stonek na rožeň tak, aby jím zcela procházel. Pomůže vám, když do květáku uděláte nejprve díru tenkým kovovým špízem. Květák upevněte na rožni jisticími bodci.
- V misce promíchejte sůl, pepř, kurkumu, římský kmín, papriku a skořici. Do jiné misky odložte 2 lžičky kořenicí směsi. Do zbylé směsi vmíchejte olej. Kořeněným olejem potřete květák ze všech stran.
- Rožeň s květákem umístěte na gril a opékejte ho zhruba 1 až 1,5 hodiny, až bude květák na povrchu tmavě hnědý a uvnitř křehký. Délka pečení závisí na konkrétním grilu a velikosti květáku. Každých 15 minutách potírejte květák ochuceným olejem.
- Mezitím připravte zálivku. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno do mísy. Přidejte 1 lžičku odložené kořenicí směsi a utřete na pastu, dobře to jde vařečkou. Rajčata rozpulte a nastrouhejte nahrubo do mísy. Slupky snězte nebo uchovejte v mrazáku do zeleninového vývaru. Vmíchejte zbylou kořenicí směs, bylinky, citronovou kůru a šťávu. Tenkým pramínkem přilévejte olej a zašlehávejte ho, aby vznikla emulze. Podle chuti osolte, opepřete nebo dokyselte citronovou šťávou. Na závěr vešlehejte zbylý ochucený olej z potírání květáku.
- Upečený květák lze snadno propíchnout kovovým špízem. Opatrně jej stáhněte z rožně a postavte na servírovací talíř. Nakrájejte ho na plátky, klínky nebo růžičky a přelijte zálivkou čermúla. Podávejte s příborem.
PRIMA TIP: Květák pečený na rožni má konzistenci akorát na skus, pokud ho máte raději měkčí, povařte ho předem ve vroucí osolené vodě 5 minut. Osušte ho, potřete kořeněným olejem, napíchněte na rožeň a pečte zhruba 30–40 minut dotmava a doměkka. Pokud rožeň nemáte, můžete květák grilovat na nepřímém žáru.
Inspirujte se dalšími originálními recepty z květáku
Ze zbylého květáku připravte lahodnou krémovou polévku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE