Jak grilovat zeleninu

Grilovaný celý květák s marockým kořením a zálivkou čermúla

Moje hodnocení
2x

Svou velikostí a tvarem se květák blíží pečínce a stejně tak ho lze upravit, například na marocký způsob zvaný mešwí – pečení na rožni vcelku. Jeho tvrdost je v tomto případě výhodou, protože ho můžete grilovat i nepřímo péct. Voňavé marocké koření perfektně ladí se zemitou chutí květáku a pikantní rajčatová zálivka čermúla mu dodá švih a probudí vás z letní letargie. Grilovaný květák podávejte jako výrazný předkrm či přílohu nebo osobitý hlavní chod.

3 porce
120 minut

Květák

Čermúla

Postup přípravy

  1. Gril rozehřejte na střední až vysokou teplotu. Z květáku olámejte zelené listy. Stonek seřízněte dorovna s růžičkami. Květák napíchněte skrz stonek na rožeň tak, aby jím zcela procházel. Pomůže vám, když do květáku uděláte nejprve díru tenkým kovovým špízem. Květák upevněte na rožni jisticími bodci.
  2. V misce promíchejte sůl, pepř, kurkumu, římský kmín, papriku a skořici. Do jiné misky odložte 2 lžičky kořenicí směsi. Do zbylé směsi vmíchejte olej. Kořeněným olejem potřete květák ze všech stran.
  3. Rožeň s květákem umístěte na gril a opékejte ho zhruba 1 až 1,5 hodiny, až bude květák na povrchu tmavě hnědý a uvnitř křehký. Délka pečení závisí na konkrétním grilu a velikosti květáku. Každých 15 minutách potírejte květák ochuceným olejem.
  4. Mezitím připravte zálivku. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno do mísy. Přidejte 1 lžičku odložené kořenicí směsi a utřete na pastu, dobře to jde vařečkou. Rajčata rozpulte a nastrouhejte nahrubo do mísy. Slupky snězte nebo uchovejte v mrazáku do zeleninového vývaru. Vmíchejte zbylou kořenicí směs, bylinky, citronovou kůru a šťávu. Tenkým pramínkem přilévejte olej a zašlehávejte ho, aby vznikla emulze. Podle chuti osolte, opepřete nebo dokyselte citronovou šťávou. Na závěr vešlehejte zbylý ochucený olej z potírání květáku.
  5. Upečený květák lze snadno propíchnout kovovým špízem. Opatrně jej stáhněte z rožně a postavte na servírovací talíř. Nakrájejte ho na plátky, klínky nebo růžičky a přelijte zálivkou čermúla. Podávejte s příborem.
PRIMA TIP: Květák pečený na rožni má konzistenci akorát na skus, pokud ho máte raději měkčí, povařte ho předem ve vroucí osolené vodě 5 minut. Osušte ho, potřete kořeněným olejem, napíchněte na rožeň a pečte zhruba 30–40 minut dotmava a doměkka. Pokud rožeň nemáte, můžete květák grilovat na nepřímém žáru.

Inspirujte se dalšími originálními recepty z květáku

Ze zbylého květáku připravte lahodnou krémovou polévku podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jak grilovat zeleninu

Steven Raichlen Jak grilovat zeleninu

Kniha slavného amerického autora kuchařek o grilování Stevena Raichlena přináší tentokrát více než šedesátku dokonale vyladěných receptů zaměřených na grilování zeleniny. Z nich si vybere každý - vegetariáni i všežravci, kteří chtějí na grilovací party zařadit více zeleniny a jiných bezmasých surovin v chutných úpravách. V praktickém úvodu se dozvíte všechno o potřebném vybavení a grilování jako takovém, v druhé části knihy najdete tipy, jak na grilu zacházet s více než třemi desítkami druhů zeleniny.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty