Těsto
- máslo (změklé) 200 g
- žloutek 3 ks
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- vanilkový lusk (vyškrábnutá dřeň) 1 ks
- moučkový cukr 150 g
- hladká mouka 200 g
- kukuřičný škrob (maizena) 280 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček (12 g)
- strouhaný kokos (na obalení)
Krém
- plnotučné mléko 500 ml
- cukr krupice 200 g
- vanilkový lusk 1 ks
- jedlá soda 2 g
Postup přípravy
- Máslo, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vyškrábnutou dřeň z vanilky a moučkový cukr vyšlehejte dohladka. Vmíchejte prosátou mouku, škrob a kypřicí prášek. Vypracujte kompaktní těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.
- Plechy vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte po částech na nepřilnavé podložce na plát silný 5 mm. Vykrajujte z něj kolečka o průměru 4,5 cm a skládejte je s rozestupy na plech. Pečte v předehřáté troubě asi 10 až 12 minut, až kolečka zpevní, ale zůstanou světlá.
- Upečená kolečka vytáhněte, sejměte z plechu a nechte vychladnout na pečicím papíře na mřížce.
- Mezitím připravte krém. Mléko zahřívejte při mírné teplotě a za stálého míchání postupně přidávejte cukr. Jakmile je cukr rozpuštěný, přidejte vanilku (stačí prázdná tobolka zbylá z těsta), zvyšte teplotu a zahřejte mléko k varu. Pak vmíchejte jedlou sodu a za stálého míchání vařte, až krém zhoustne a lehce zežloutne. Nalijte ho do sklenice a nechte vychladnout.
- Kolečka naplňte po dvou karamelovým krémem a obalte vrstvu krému v nastrouhaném kokosu.
Vyzkoušejte také kokosové kuličky Rafaelo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kokosové kuličky Rafaelo – jednoduchý recept ze salka