Suroviny
- máslo (změklé; např. Moravia) 200 g
- moučkový cukr 200 g + na posypání
- vanilkový cukr (bio; nebo 2 lžíce domácího) 2 sáčky
- vejce 2 ks
- bílý jogurt (např. Opočenský od Bohemilk) 100 g
- vanilkový pudink (prášek) 1 ks
- mandlová mouka 100 g
- hladká mouka 450 g + na podsypání
- kypřicí prášek do pečiva (bez fosfátů) 1 sáček
- marmeláda (na slepování - rybízová, třešňová, višňová)
Postup přípravy:
- Do mísy od robota přendejte změklé máslo, přidejte cukry a pomocí nástavce „K“ utřete do hladkého krému. Postupně vmíchejte vejce, šlehejte při středních otáčkách.
- Přidejte jogurt, pudink, kypřicí prášek a pokračujte ve šlehání. Nakonec přidejte (postupně) mouky a kypřicí prášek. Šlehejte, dokud se nezačne těsto na stranách částečně oddělovat od kraje mísy.
- Rukama těsto ještě propracujte na pomoučené ploše, rozdělte na dvě části, zabalte je do potravinářské fólie a nechte v ledničce odpočinout alespoň 1 hodinu. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Nejprve vyndejte jednu část těsta a vyválejte ji na pomoučené ploše asi na 4 mm silný plát. Vykrajujte tvary – vždy jeden plný a druhý s otvorem uvnitř (jak na klasické linecké). Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, vždy trošku od sebe, ještě nabudou.
- Pečte 12 minut, lehce dorůžova. Mezitím pokračujte s druhou částí těsta. Upečené linecké nechte na kuchyňské mřížce vychladnout. Slepujte k sobě cukroví marmeládou, pak zlehka posypte moučkovým cukrem. Uložte do krabice na suché a chladné místo a nechte do Vánoc rozležet. Zabere to 14–21 dní, ale už po týdnu bývají měkké.
Další klasika z dobře známého cukroví? Vyzkoušejte tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Vanilkové rohlíčky
Nebo tu máme další linecké, kterým můžete svůj výběr cukroví doplnit:
Nebo si pusťte videorecept: