Suroviny
- čočka (hnědá, drobnozrnná) 170 g
- hnědá rýže (natural) 150 g
- olivový olej 2 lžíce
- červená cibule (nakrájené na tenké proužky) 3 ks
- česnek (rozdrcené) 2 stroužky
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- špenát (nahrubo překrájený) 150 g
- citronová šťáva
- bílý jogurt (k podávání)
Postup přípravy
- Čočku a rýži vařte ve velkém hrnci asi 25 minut, nebo dokud nezměknou. Sceďte.
- Zatím na plotýnce o mírné teplotě rozehřejte na velké teflonové pánvi 1 čajovou lžičku oleje. Přidejte cibuli a za občasného míchání smažte asi 15–20 minut, nebo dokud cibule nezezlátne a nezkaramelizuje.
- Zbytek oleje rozehřejte ve velkém hrnci na plotýnce o střední teplotě. Přidejte česnek a koření a za stálého míchání smažte asi minutu. Přidejte karamelizovanou cibuli a míchejte další minutu. Potom vložte rýži a čočku a míchejte, aby se jídlo prohřálo. Nakonec přidejte špenát a citronovou šťávu na ochucení.
- Jídlo podávejte posypané zbytkem karamelizované cibule a navrch přidejte trochu jogurtu.
Připravte také klasickou čočku na kyselo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem
Inspirujte se i dalšími skromnými recepty, které chutnají skvěle!