Suroviny
- máslo 2 lžíce
- cibule 1/2 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- bílé víno 1/2 hrnku
- čočka (neuvařená) 2 hrnky
- brambory 2 ks (asi 1 hrnek)
- kuřecí vývar 4 hrnky
- bobkový list 1 ks
- petrželka
- tymián
- smetana 1/2 hrnku
- baby špenát 3–4 hrnky
- sůl
- olivový olej na ozdobu
- vinný ocet
- pepř
Postup přípravy
- Rozpusťte máslo v hrnci na středním plameni.
- Přidejte cibuli, mrkev, celer a restujte 10 minut. Poté pomalu přilévejte víno a seškrábněte připečeniny ze dna hrnce.
- Přidejte čočku, brambory a vývar. Svažte k sobě bobkový list, snítky petrželky, tymiánu a vložte do hrnce.
- Za občasného míchání vařte 30–45 minut, během vaření můžete případně přilévat i vývar (horkou vodu), kdyby se voda příliš rychle vyvařila, ale nepřehánějte to (čočka musí být v tekutině ponořená jen lehce).
- Jakmile je obojí měkké, brambory jemně rozmačkejte do krémovější konzistence.
- Vyndejte svázané bylinky a přidejte smetanu a špenát. Promíchejte a dochuťte solí, pepřem.
- Servírujte zakápnuté olivovým olejem a vinným octem.