Suroviny
- kedlubna (velká, včetně chrástu) 3 ks
- máslo 50 g
- šunka (nebo uzené maso) 100 g
- hladká mouka 1 plná lžíce
- voda (nebo vývar na podlití)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- cukr
- vejce natvrdo 4 ks
- brambory (pečené, k podávání)
Postup přípravy
- Kedlubnám odkrojte chrást a nakrájejte ho včetně lístků nadrobno. Hezké lístky si ponechte na ozdobu. Kedlubny oloupejte (slupky hned nevyhazujte, dají se použít na zeleninový vývar) a nakrájejte je na plátky a ty pak na tenké hranolky.
- V kastrolu nebo vyšší silnostěnné pánvi rozehřejte máslo, osmahněte na něm na proužky nakrájenou šunku nebo uzené maso a pak vsypte nakrájenou kedlubnu, chrást a lístky. Trochu osmahněte.
- Zaprašte moukou, znovu osmahněte, podlijte vodou a krátce za případného dalšího podlévání poduste, až kedlubna změkne – do 15 minut by mělo být hotovo. Během dušení kedlubny také osolte, opepřete a dochuťte špetkou cukru. Na závěr můžete ještě znovu dochutit, je-li třeba.
- Podávejte s opékanými bramborami, vejci natvrdo (rozkrojte je po délce), ozdobené lístky kedlubny.
PRIMA TIP: Kedlubny můžete ještě zjemnit trochou smetany nebo do nich vmíchat po uvaření kousek krémového sýra, případně je posypat zbylým nastrouhaným sýrem.
Vyzkoušejte také recept na lahodnou smetanovou pórkovou polévku s bramborem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se i dalšími recepty, které skvěle chutnají a nestojí jmění