Suroviny
- brambory (varný typ A) 600 g
- kuřecí šunka (min. 95 % masa) 100 g
- eidam (nebo gouda) 100 g
- řepkový olej (nebo slunečnicový) 2 lžíce
- mražený hrášek 150 g
- vejce 2 ks
- Polotučné mléko 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Brambory omyjte, ale neloupejte. Vložte je do většího hrnce, zalijte dostatečným množstvím studené vody a osolte. Přiveďte k varu, pak snižte na střední stupeň a brambory vařte 15 až 17 minut.
- Mezitím nakrájejte šunku na tenké nudličky a sýr nastrouhejte najemno do větší mísy.
- Uvařené brambory sceďte, zchlaďte pod studenou vodou a pak je oloupejte. Nakrájejte je na 1cm kostičky a přidejte k šunce a sýru.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací nádobu o rozměrech 30 × 25 cm vymažte olejem.
- Do mísy s bramborami, šunkou a sýrem přidejte mražený hrášek, vejce, mléko, sůl a pepř a vše promíchejte.
- Směs přesuňte do připravené nádoby a pečte ji 35 až 40 minut dozlatova. Rozdělte na talíře a podávejte.
PRIMA TIP: Zapečené brambory chutnají skvěle i s kukuřicí. Můžete buď snížit množství hrášku na polovinu a zbytek doplnit kukuřicí, nebo hrášek kukuřicí zcela nahradit.
Vyzkoušejte také recept na klasické francouzské brambory s uzeným a vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE