redakce Prima FRESH

Skromně a chutně: Sicilské špagety s ančovičkami a ochucenou křupavou strouhankou

Moje hodnocení
1x

Špagety s ančovičkami (známé jako pasta c'anciova) původem ze Sicílie jsou klasickým příkladem cucina povera neboli jídla chudých. To znamená, že na přípravu stačí opravdu jen pár dostupných ingrediencí, které většinou máme po ruce ve spíži. Na výsledku to ale nepoznáte, výrazná chuť ančoviček ztrácí vařením rybí odér, naopak přinese do jídla velkou porci umami, místo drahého parmazánu jídlo doplní křupavá ochucená strouhanka.

4 porce
30 minut
italská

Ochucená strouhanka

Těstoviny

K podávání

Postup přípravy

  1. Přiveďte k varu velký hrnec štědře osolené vody. Zatímco se voda ohřívá, připravte strouhanku. Chleba můžete použít celý nebo z něj nejprve odstraňte kůrky. Nakrájejte ho na kostičky nebo natrhejte na kousky.
  2. Kousky chleba, nadrobno nasekaný česnek a 1/4 lžičky soli vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na hrubou strouhanku. Měli byste mít asi 2 hrnky strouhanky, pokud jste neodstranili kůrku, tak o něco více.
  3. Ve velkém kastrolu nebo pánvi rozehřejte na středním plameni 3 lžíce oleje. Když se olej začne třpytit, přidejte strouhanku. Za častého míchání restujte, dokud strouhanka lehce nezhnědne a nebude křupavá, trvá to asi 5 až 12 minut v závislosti na vlhkosti chleba.
  4. Strouhanku přendejte do mísy, případně ji promíchejte s citronovou kůrou a dejte stranou.
  5. Mezitím uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu a uschovejte 1/2 šálku vody z těstovin. Těstoviny slijte a dejte stranou.
  6. Vytřete hrnec či pánev, ve kterém jste připravovali strouhanku. Na středním plameni v něm rozehřejte 3 lžíce oleje. Přidejte rozpůlené stroužky česneku a smažte je, dokud lehce nezhnědnou, asi 2 minuty.
  7. Kousky česneku vyjměte a vyhoďte.  Do oleje ochuceného česnekem přidejte rozmačkané sardelky a drcené chilli vločky a smažte ještě 1 minutu, až se ančovičky téměř rozpustí. Přidejte citronovou šťávu, pokud ji používáte.
  8. Přidejte do hrnce těstoviny a restujte je, dokud se neprohřejí a neobalí ochuceným olejem. Podle potřeby přidejte trochu vody z vaření těstovin, aby těstoviny nebyly suché. Ochutnejte a případně dochuťte solí a větším množstvím chilli vloček.
  9. Těstoviny rozdělte do hlubokých talířů na těstoviny a bohatě je posypte česnekovou strouhankou. Ozdobte nasekanou petrželkou a strouhaným parmazánem, pokud jej používáte. V případě potřeby podávejte s klínky citronu.

Varianty receptů

  • Místo sušených drcených chilli vloček přidejte asi 2 až 3 lžičky drcených kalábrijských chilli papriček v oleji.
  • Spolu s chilli vločkami přidejte do pánve 1 lžíci opláchnutých a okapaných kaparů.
  • I když nebude tak hrubá a křupavá, můžete místo čerstvé strouhanky použít strouhanku koupenou v obchodě, každopádně je vhodnější panko strouhanka, ale i ta klasická bude fungovat. Krok 3 a 4 vynechejte. V kroku 5 osmahněte prolisovaný česnek na 2 lžících oleje asi 2 minuty, dokud nezměkne. Přidejte suchou strouhanku a promíchejte ji s olejem. Přidejte citronovou kůru, pokud ji používáte, a 1/4 lžičky soli. Strouhanku přendejte do mísy.

Vyzkoušejte také recept na tradiční spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty