Ochucená strouhanka
- sůl
- italský chleba (nebo jiný světlý chléb) 200 g (asi 4 krajíce)
- česnek 5 velkých stroužků
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- citronová kůra (nemusí být) 3 lžičky
Těstoviny
- špagety (nebo linguine či bucatini) 400 g
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- česnek (podélně rozpůlené) 2 velké stroužky
- ančovička (v oleji) 4 větší filátka
- chilli vločky 1/2 lžičky
- citronová šťáva (nemusí být) 1 lžíce
- sůl
K podávání
- hladkolistá petržel (nahrubo nasekaná) 3 lžíce
- strouhaný parmazán (nemusí být) 1/4 hrnku
- citrony (nakrájené na klínky, nemusí být)
Postup přípravy
- Přiveďte k varu velký hrnec štědře osolené vody. Zatímco se voda ohřívá, připravte strouhanku. Chleba můžete použít celý nebo z něj nejprve odstraňte kůrky. Nakrájejte ho na kostičky nebo natrhejte na kousky.
- Kousky chleba, nadrobno nasekaný česnek a 1/4 lžičky soli vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na hrubou strouhanku. Měli byste mít asi 2 hrnky strouhanky, pokud jste neodstranili kůrku, tak o něco více.
- Ve velkém kastrolu nebo pánvi rozehřejte na středním plameni 3 lžíce oleje. Když se olej začne třpytit, přidejte strouhanku. Za častého míchání restujte, dokud strouhanka lehce nezhnědne a nebude křupavá, trvá to asi 5 až 12 minut v závislosti na vlhkosti chleba.
- Strouhanku přendejte do mísy, případně ji promíchejte s citronovou kůrou a dejte stranou.
- Mezitím uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu a uschovejte 1/2 šálku vody z těstovin. Těstoviny slijte a dejte stranou.
- Vytřete hrnec či pánev, ve kterém jste připravovali strouhanku. Na středním plameni v něm rozehřejte 3 lžíce oleje. Přidejte rozpůlené stroužky česneku a smažte je, dokud lehce nezhnědnou, asi 2 minuty.
- Kousky česneku vyjměte a vyhoďte. Do oleje ochuceného česnekem přidejte rozmačkané sardelky a drcené chilli vločky a smažte ještě 1 minutu, až se ančovičky téměř rozpustí. Přidejte citronovou šťávu, pokud ji používáte.
- Přidejte do hrnce těstoviny a restujte je, dokud se neprohřejí a neobalí ochuceným olejem. Podle potřeby přidejte trochu vody z vaření těstovin, aby těstoviny nebyly suché. Ochutnejte a případně dochuťte solí a větším množstvím chilli vloček.
- Těstoviny rozdělte do hlubokých talířů na těstoviny a bohatě je posypte česnekovou strouhankou. Ozdobte nasekanou petrželkou a strouhaným parmazánem, pokud jej používáte. V případě potřeby podávejte s klínky citronu.
Varianty receptů
- Místo sušených drcených chilli vloček přidejte asi 2 až 3 lžičky drcených kalábrijských chilli papriček v oleji.
- Spolu s chilli vločkami přidejte do pánve 1 lžíci opláchnutých a okapaných kaparů.
- I když nebude tak hrubá a křupavá, můžete místo čerstvé strouhanky použít strouhanku koupenou v obchodě, každopádně je vhodnější panko strouhanka, ale i ta klasická bude fungovat. Krok 3 a 4 vynechejte. V kroku 5 osmahněte prolisovaný česnek na 2 lžících oleje asi 2 minuty, dokud nezměkne. Přidejte suchou strouhanku a promíchejte ji s olejem. Přidejte citronovou kůru, pokud ji používáte, a 1/4 lžičky soli. Strouhanku přendejte do mísy.
Sicilské špagety s ančovičkami a ochucenou křupavou strouhankou Zdroj: iStock
Vyzkoušejte také recept na tradiční spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE