Jíme zdravě za pár korun

Skromně a chutně: Salát z uzené makrely s čočkou

Moje hodnocení
1x

Ryba s čočkou okouzlila před pár lety hosty ve špičkových restauracích, ale je na čase se posunout dál. Zkuste zkombinovat čočkový salát s uzenou makrelou a citronem a překvapte své přátele svěžím hlavním chodem, který můžete donekonečna variovat výběrem zeleniny a bylinek.

3 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Čočku vsypte do rendlíku, propláchněte vodou a odstraňte případné nečistoty. Zalijte ji 450 ml vody a na vyšším stupni ji přiveďte k varu. Osolte, snižte na střední teplotu, rendlík přiklopte a vařte čočku 13 až 15 minut téměř doměkka.
  2. Mezitím očistěte zeleninu. Ředkvičky nakrájejte na čtvrtiny, cherry rajčátka na poloviny. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Petrželovou nať nasekejte nahrubo. Vše vsypte do velké mísy.
  3. K zelenině přidejte olivový olej, sušený kopr, najemno nastrouhanou citronovou kůru i čerstvě vymačkanou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.
  4. Uvařenou čočku propláchněte pod studenou vodou a přidejte do mísy k zelenině. Znovu promíchejte.
  5. Makrelu stáhněte z kůže, oberte od kostí a natrhejte maso na větší kousky. Čočkový salát rozdělte do tří talířů a navrch dejte pár kousků makrely. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Místo ředkviček můžete použít červenou papriku nakrájenou na drobné kostičky, přidat můžete kostičky mrkve, tenké plátky pórku i kostičky okurky.

Nechte se inspirovat také klasickým receptem na čočku na kyselo se sázeným vejcem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jíme zdravě za pár korun

Kolektiv autorů Jíme zdravě za pár korun

Neúnavný kolektiv autorů přichází s další praktickou příručkou, tentokrát s recepty na více než 90 zdravých a výživných jídel včetně tipů, jak při vaření a nákupech ušetřit, abychom parafrázovali podtitulek. Ovšem uvedená jídla šetří sice peněženku, ale ne chuťové pohárky, ty si opravdu přijdou na své! Najdete tu užitečné tipy, co a jak nakupovat, šetřit energie i čas, využít i suroviny, které už jsou za zenitem a naučit se neplýtvat. Přehledné kategorie, kde najdete i tipy na případné alternativy surovin, nápady na zmrazení, výživové parametry. Prostě kuchařka, která drží prst na tepu i tempu doby.


Přečtěte si také

Recepty