Suroviny
- čočka (hnědá, drobnozrnná) 150 g
- voda 450 ml
- ředkvičky 100 g
- cherry rajčata 100 g
- červená cibule (nebo žlutá, větší) 1 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- olivový olej 2 lžíce
- sušený kopr (lze vynechat) 1 lžíce
- citrony (větší, chemicky neošetřený) 1 ks
- uzená makrela 300 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Čočku vsypte do rendlíku, propláchněte vodou a odstraňte případné nečistoty. Zalijte ji 450 ml vody a na vyšším stupni ji přiveďte k varu. Osolte, snižte na střední teplotu, rendlík přiklopte a vařte čočku 13 až 15 minut téměř doměkka.
- Mezitím očistěte zeleninu. Ředkvičky nakrájejte na čtvrtiny, cherry rajčátka na poloviny. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Petrželovou nať nasekejte nahrubo. Vše vsypte do velké mísy.
- K zelenině přidejte olivový olej, sušený kopr, najemno nastrouhanou citronovou kůru i čerstvě vymačkanou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.
- Uvařenou čočku propláchněte pod studenou vodou a přidejte do mísy k zelenině. Znovu promíchejte.
- Makrelu stáhněte z kůže, oberte od kostí a natrhejte maso na větší kousky. Čočkový salát rozdělte do tří talířů a navrch dejte pár kousků makrely. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Místo ředkviček můžete použít červenou papriku nakrájenou na drobné kostičky, přidat můžete kostičky mrkve, tenké plátky pórku i kostičky okurky.
Nechte se inspirovat také klasickým receptem na čočku na kyselo se sázeným vejcem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE