Jíme zdravě za pár korun

Skromně a chutně: Salát z uzené makrely s čočkou

Moje hodnocení
14x

Ryba s čočkou okouzlila před pár lety hosty ve špičkových restauracích, ale je na čase se posunout dál. Zkuste zkombinovat čočkový salát s uzenou makrelou a citronem a překvapte své přátele svěžím hlavním chodem, který můžete donekonečna variovat výběrem zeleniny a bylinek.

3 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Čočku vsypte do rendlíku, propláchněte vodou a odstraňte případné nečistoty. Zalijte ji 450 ml vody a na vyšším stupni ji přiveďte k varu. Osolte, snižte na střední teplotu, rendlík přiklopte a vařte čočku 13 až 15 minut téměř doměkka.
  2. Mezitím očistěte zeleninu. Ředkvičky nakrájejte na čtvrtiny, cherry rajčátka na poloviny. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Petrželovou nať nasekejte nahrubo. Vše vsypte do velké mísy.
  3. K zelenině přidejte olivový olej, sušený kopr, najemno nastrouhanou citronovou kůru i čerstvě vymačkanou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.
  4. Uvařenou čočku propláchněte pod studenou vodou a přidejte do mísy k zelenině. Znovu promíchejte.
  5. Makrelu stáhněte z kůže, oberte od kostí a natrhejte maso na větší kousky. Čočkový salát rozdělte do tří talířů a navrch dejte pár kousků makrely. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Místo ředkviček můžete použít červenou papriku nakrájenou na drobné kostičky, přidat můžete kostičky mrkve, tenké plátky pórku i kostičky okurky.

Nechte se inspirovat také klasickým receptem na čočku na kyselo se sázeným vejcem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

Jíme zdravě za pár korun

Kolektiv autorů Jíme zdravě za pár korun

Neúnavný kolektiv autorů přichází s další praktickou příručkou, tentokrát s recepty na více než 90 zdravých a výživných jídel včetně tipů, jak při vaření a nákupech ušetřit, abychom parafrázovali podtitulek. Ovšem uvedená jídla šetří sice peněženku, ale ne chuťové pohárky, ty si opravdu přijdou na své! Najdete tu užitečné tipy, co a jak nakupovat, šetřit energie i čas, využít i suroviny, které už jsou za zenitem a naučit se neplýtvat. Přehledné kategorie, kde najdete i tipy na případné alternativy surovin, nápady na zmrazení, výživové parametry. Prostě kuchařka, která drží prst na tepu i tempu doby.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů