Suroviny
- mrkev 4 ks
- červená cibule 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- olivový olej 1 lžíce
- čočka (hnědá, konzervovaná, scezená a propláchnutá) 800 g (2 plechovky)
- červené víno (nebo zeleninový vývar) 300 ml
- grilovací klobása (vepřová) 8 ks
Zálivka
- červený vinný ocet 2 lžíce
- dijonská hořčice 1/2 lžičky
- cukr krupice (podle chuti)
- olivový olej 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Mrkev nakrájejte na větší kousky, cibuli na klínky nebo půlkolečka, celer na tenčí kolečka. Troubu předehřejte na 200 °C. Nakrájenou zeleninu promíchejte s olejem v pekáči, ve které budete jídlo podávat. Vložte do trouby a pečte 15 minut, až zelenina začne měknout.
- Opatrně vmíchejte čočku, víno nebo vývar, hojně osolte a opepřete, navrch rozložte klobásky a pečte ještě 30 minut, až se vše prohřeje a klobásky propečou.
- Mezitím prošlehejte z uvedených surovin zálivku. Zakapejte jí hotové jídlo, posypte petrželkou a podávejte.
PRIMA TIPY: Ještě ekonomičtější bude jídlo, když ho připravíte z doma uvařené čočky (předem propláchnuté a namočené). Klobásky použijte jakékoliv oblíbené, u pevných klobás je dobré před pečením naříznout střívko. Hodí se i měkčí grilovací klobásky, salsiccia, případně vinná klobása. Místo petrželky se hodí třeba majoránka nebo oregano, případně směs bylinek.
Vyzkoušejte také recept na klasickou čočku na kyselo se sázeným vejcem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE