Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Moje hodnocení
2x

Jídlo stejně chutné jako prosté a stejně nápadité jako úsporné. Navíc rychlé, voňavé a takřka bez práce. To nemá chybu!

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory pečlivě odrhněte kartáčkem, ale neloupejte je. Nakrájejte je na stejnoměrné plátky vysoké asi jako padesátikoruna. Troubu předehřejte na 190 °C.
  2. Ve džbánku promíchejte smetanu, mléko, hořčici, bobkové listy, lístky tymiánu a sůl a pepř podle chuti.
  3. Z makrely odstraňte kůži a maso nalámejte na menší kousky, asi 3cm. Pečlivě odstraňte všechny kůstky.
  4. Brambory rozložte do mělké formy (o průměru asi 20 cm), vrstvěte je na sebe a sem tam k nim zastrčte kousek ryby. Přelijte smetanovou směsí, vložte do trouby a pečte asi 55 až 60 minut, až vše zezlátne a brambory budou propečené. To vyzkoušejte vpíchnutím špičky nože nebo kovového špízu, zdají-li se vám ještě tuhé, vraťte je na chvíli do trouby.
  5. Před podáváním nechte koláč asi 10 až 15 minut stát, aby se chutě prolnuly a smetanová směs dobře nasákla do brambor.
PRIMA TIP: Recept známého britského kuchaře Nigela Slatera volně vychází ze skandinávského ikonického pokrmu s názvem Janssenovo pokušení a principu, že chuť ryb se báječně zjemní smetanou. Navíc je skvělou volbou pro země, jako jsme my, kde bychom měli jíst víc ryb, ale kde ty čerstvé mořské nejsou tak snadno a rychle k mání.

Inspirujte se také receptem na tradiční francouzské brambory s uzeným masem  a připravte je podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty