Suroviny
- brambory (nejlépe žluté, lojovité) 500 g
- smetana ke šlehání 300 ml
- plnotučné mléko 200 ml
- hrubozrnná hořčice 1 lžíce
- bobkový list 3 ks
- tymián 3 snítky
- uzená makrela 230 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Brambory pečlivě odrhněte kartáčkem, ale neloupejte je. Nakrájejte je na stejnoměrné plátky vysoké asi jako padesátikoruna. Troubu předehřejte na 190 °C.
- Ve džbánku promíchejte smetanu, mléko, hořčici, bobkové listy, lístky tymiánu a sůl a pepř podle chuti.
- Z makrely odstraňte kůži a maso nalámejte na menší kousky, asi 3cm. Pečlivě odstraňte všechny kůstky.
- Brambory rozložte do mělké formy (o průměru asi 20 cm), vrstvěte je na sebe a sem tam k nim zastrčte kousek ryby. Přelijte smetanovou směsí, vložte do trouby a pečte asi 55 až 60 minut, až vše zezlátne a brambory budou propečené. To vyzkoušejte vpíchnutím špičky nože nebo kovového špízu, zdají-li se vám ještě tuhé, vraťte je na chvíli do trouby.
- Před podáváním nechte koláč asi 10 až 15 minut stát, aby se chutě prolnuly a smetanová směs dobře nasákla do brambor.
PRIMA TIP: Recept známého britského kuchaře Nigela Slatera volně vychází ze skandinávského ikonického pokrmu s názvem Janssenovo pokušení a principu, že chuť ryb se báječně zjemní smetanou. Navíc je skvělou volbou pro země, jako jsme my, kde bychom měli jíst víc ryb, ale kde ty čerstvé mořské nejsou tak snadno a rychle k mání.
Inspirujte se také receptem na tradiční francouzské brambory s uzeným masem a připravte je podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE