Suroviny
- brambory (nejlépe žluté, lojovité) 500 g
 - smetana ke šlehání 300 ml
 - plnotučné mléko 200 ml
 - hrubozrnná hořčice 1 lžíce
 - bobkový list 3 ks
 - tymián 3 snítky
 - uzená makrela 230 g
 - sůl
 - pepř (čerstvě namletý)
 
Postup přípravy
- Brambory pečlivě odrhněte kartáčkem, ale neloupejte je. Nakrájejte je na stejnoměrné plátky vysoké asi jako padesátikoruna. Troubu předehřejte na 190 °C.
 - Ve džbánku promíchejte smetanu, mléko, hořčici, bobkové listy, lístky tymiánu a sůl a pepř podle chuti.
 - Z makrely odstraňte kůži a maso nalámejte na menší kousky, asi 3cm. Pečlivě odstraňte všechny kůstky.
 - Brambory rozložte do mělké formy (o průměru asi 20 cm), vrstvěte je na sebe a sem tam k nim zastrčte kousek ryby. Přelijte smetanovou směsí, vložte do trouby a pečte asi 55 až 60 minut, až vše zezlátne a brambory budou propečené. To vyzkoušejte vpíchnutím špičky nože nebo kovového špízu, zdají-li se vám ještě tuhé, vraťte je na chvíli do trouby.
 - Před podáváním nechte koláč asi 10 až 15 minut stát, aby se chutě prolnuly a smetanová směs dobře nasákla do brambor.
 
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Super recepty na oblíbené pečené brambory
PRIMA TIP: Recept známého britského kuchaře Nigela Slatera volně vychází ze skandinávského ikonického pokrmu s názvem Janssenovo pokušení a principu, že chuť ryb se báječně zjemní smetanou. Navíc je skvělou volbou pro země, jako jsme my, kde bychom měli jíst víc ryb, ale kde ty čerstvé mořské nejsou tak snadno a rychle k mání.
Inspirujte se také receptem na tradiční francouzské brambory s uzeným masem a připravte je podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE