Suroviny
- plnotučné mléko 225 ml
- hladká mouka (nebo 35 g kukuřičného škrobu) 45 g
- vejce (velká) 8 ks
- sůl 1½ lžičky
- mrazený špenát (sekaný, povolený) 280 g
- jarní cibulka (najemno nakrájená) 3 ks
- čedar (nahrubo nastrouhaný) 110 g
- pepř (čerstvě namletý)
- salátové lístky (případně pažitka a cherry rajčátka k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech s okrajem vyložte papírem na pečení a v rozích dobře přitiskněte. Ve velké míse prošlehejte mléko s moukou dohladka. Vmíchejte vejce, směs opepřete.
- Ze špenátu vymačkejte přebytečnou tekutinu a vmíchejte ho do těstíčka spolu s nakrájenou jarní cibulkou. Těstíčko vlijte na připravený plech.
- Vložte do trouby a pečte asi 10 až 12 minut, v polovině doby plech otočte čelem vzad, aby se těsto propékalo stejnoměrně. Pak ho posypte sýrem a vraťte ještě asi na 2 až 3 minuty do trouby.
- Vyndejte z trouby a upečené těsto i s papírem přesuňte na velkou drátěnou mřížku. Vezměte si na pomoc čistou suchou utěrku a těsto z kratšího konce stočte do rolády, papír zdvihejte, aby byla roláda co nejpevněji stočená. Přesuňte ji na podávací talíř. Ozdobte salátovými lístky, rajčaty apod. Při podávání krájejte roládu na řezy.
PRIMA TIP: Kromě špenátu můžete klidně použít třeba medvědí česnek a různé jiné jarní byliny, hodily by se i první kopřivy či bršlice, vždy ale sbírejte na čistých místech. Roláda je nejlepší právě upečená, ale dá se dobře uchovat a pak prohřát před podáváním, nakrájená na plátky. Salátové listy a rajčata můžete také ochutit solí, pepřem a trochou dobrého oleje nebo roládu rovnou podávat s lehkým zeleným salátem.
Vyzkoušejte vaječnou omeletu s chorizem podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE