Suroviny
- pečivo (starší ) 300 g
- uzený vepřový bůček ( slanina nebo odkrojky od šunky) 150 g
- máslo (změklé ) 50 g
- mléko 75 ml
- vejce 2 ks
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- sůl 1 lžíce
Cuketové zelí
Postup přípravy
- V míse promíchejte kostičky pečiva s máslem, mlékem, vejci, slaninou a šunkou, petrželkou a solí a nechte asi 20 minut odpočívat.
- Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu. Z hmoty tvarujte navlhčenýma rukama koule, vkládejte je do vody a nechte mírným varem vařit, až vyplavou na povrch. Vyndávejte je děrovanou naběračkou.
- Na zelí nejprve ve velké nepřilnavé pánvi nebo plochém kastrolu smažte cibuli na rozehřátém tuku dozlatova. Vyndejte ji děrovanou naběračkou a nechte stranou.
- Cuketu (je-li mladá, nemusíte ji loupat) rozkrojte po délce na čtvrtiny a seřízněte měkkou část se semínky. Zbylou pevnou dužinu nastrouhejte nahrubo.
- Vsypte do kastrolu po cibuli, podlijte trochou vody, osolte, okořeňte a při střední teplotě uveďte do mírného varu.
- Zaprašte moukou, promíchejte, přidejte osmaženou cibuli, dochuťte cukrem a octem a pod pokličkou při mírné teplotě vařte asi 15 minut.
PRIMA TIP: Syté „špekové“ knedlíky můžete také různě obměňovat, podle druhu použité uzeniny získají pokaždé jinou chuť (i kalorickou vydatnost). Chcete-li, můžete použít jen odkrojky šunky, jsou k mání velmi levně. Pro lepší barvu můžete knedlíky po uvaření nechat lehce zapéct v troubě, až budou mít zlatavou kůrku.
Vyzkoušejte také skvělé cuketové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE