Skromně a chutně: Špekovo-šunkové knedlíky s cuketovým zelím

Moje hodnocení
4x

Šikovná záležitost z kuchyní našich prababiček a surovin, z nichž většinu najdete doma. Stejně šikovně tak zužitkujete tvrdnoucí housky nebo rohlíky – prostě upcyklace jak se patří. Dokonalý doprovod bude tvořit cuketové zelí – základní surovina na ně je v této roční době víc než hojná, často vám vyroste na zahradě nebo ji dostanete od souseda pěstitele. Takže: solidní jídlo za pár kaček!

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Cuketové zelí

Postup přípravy

  1. V míse promíchejte kostičky pečiva s máslem, mlékem, vejci, slaninou a šunkou, petrželkou a solí a nechte asi 20 minut odpočívat.
  2. Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu. Z hmoty tvarujte navlhčenýma rukama koule, vkládejte je do vody a nechte mírným varem vařit, až vyplavou na povrch. Vyndávejte je děrovanou naběračkou.
  3. Na zelí nejprve ve velké nepřilnavé pánvi nebo plochém kastrolu smažte cibuli na rozehřátém tuku dozlatova. Vyndejte ji děrovanou naběračkou a nechte stranou.
  4. Cuketu (je-li mladá, nemusíte ji loupat) rozkrojte po délce na čtvrtiny a seřízněte měkkou část se semínky. Zbylou pevnou dužinu nastrouhejte nahrubo.
  5. Vsypte do kastrolu po cibuli, podlijte trochou vody, osolte, okořeňte a při střední teplotě uveďte do mírného varu.
  6. Zaprašte moukou, promíchejte, přidejte osmaženou cibuli, dochuťte cukrem a octem a pod pokličkou při mírné teplotě vařte asi 15 minut.
PRIMA TIP: Syté „špekové“ knedlíky můžete také různě obměňovat, podle druhu použité uzeniny získají pokaždé jinou chuť (i kalorickou vydatnost). Chcete-li, můžete použít jen odkrojky šunky, jsou k mání velmi levně. Pro lepší barvu můžete knedlíky po uvaření nechat lehce zapéct v troubě, až budou mít zlatavou kůrku.

Vyzkoušejte také skvělé cuketové rizoto podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty