Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Moje hodnocení
0x

Když se řekne zima a obzvláště pak Vánoce, mnohým se vybaví nezaměnitelná chuť a vůně perníčků. Tuto příchuť v posledních letech leckterá restaurační zařízení přidávají i do káv, čajů či sladkých pokrmů. Perníčkový sirup, s nímž si osladíte život libovolně, a především levně sami, si ale můžete snadno vyrobit i doma.

1 porce
30 minut

Suroviny

V zimním období jsou kavárny, pekárny a restaurace plné perníčkových dobrot. Především káva s příchutí perníčků je velký hit, zároveň ale nebývá nejlevnější. Chcete-li si na této dobrotě pochutnat kdykoliv i v pohodlí domova, není nic jednoduššího než si vyrobit sirup, díky kterému to bude možné.

Postup přípravy

  1. V širším hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem. Je důležité, aby byl hnědý, neb právě to dodá sirupu požadovanou barvu. Občas promíchejte, abyste podpořili rozpouštění. Jakmile bude cukr rozpuštěný, stáhněte plamen na nižší teplotu a přidejte veškeré koření spolu s oloupaným a na plátky nakrájeným zázvorem.

  2. Sirup nechte zhruba 20 minut probublávat. Můžete ochutnávat lžičkou, abyste věděli, zda už bylo dosaženo kýžené chuti. Pokud budete chtít, můžete nechat sirup pro intenzivnější chuť probublávat déle. Následně přeceďte koření a sirup přelijte do sterilované láhve.

  3. Výsledný sirup by měl mít zhruba stejnou konzistenci jako javorový sirup z obchodu. Budete-li ho uchovávat pečlivě uzavřený v lednici, měl by bez problému vydržet i dva týdny.

K perníčkové kávě si upečte perníčky s medem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Hned měkké vánoční perníčky s medem

Zdroj receptu

Eliška Reiglová

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů