Suroviny
- voda 2 hrnky
- hnědý cukr 2 hrnky
- celá skořice 2 svitky
- nové koření 8 kuliček
- hřebíček 6 ks
- zázvor (čerstvý) 40 g
V zimním období jsou kavárny, pekárny a restaurace plné perníčkových dobrot. Především káva s příchutí perníčků je velký hit, zároveň ale nebývá nejlevnější. Chcete-li si na této dobrotě pochutnat kdykoliv i v pohodlí domova, není nic jednoduššího než si vyrobit sirup, díky kterému to bude možné.
Postup přípravy
V širším hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem. Je důležité, aby byl hnědý, neb právě to dodá sirupu požadovanou barvu. Občas promíchejte, abyste podpořili rozpouštění. Jakmile bude cukr rozpuštěný, stáhněte plamen na nižší teplotu a přidejte veškeré koření spolu s oloupaným a na plátky nakrájeným zázvorem.
Sirup nechte zhruba 20 minut probublávat. Můžete ochutnávat lžičkou, abyste věděli, zda už bylo dosaženo kýžené chuti. Pokud budete chtít, můžete nechat sirup pro intenzivnější chuť probublávat déle. Následně přeceďte koření a sirup přelijte do sterilované láhve.
Výsledný sirup by měl mít zhruba stejnou konzistenci jako javorový sirup z obchodu. Budete-li ho uchovávat pečlivě uzavřený v lednici, měl by bez problému vydržet i dva týdny.
K perníčkové kávě si upečte perníčky s medem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hned měkké vánoční perníčky s medem