Suroviny
- bílek 4 ks
- třtinový cukr 220 g
- kukuřičný škrob (prosátý) 2 lžíce
- bílý vinný ocet 1 lžička
Krém
- smetana ke šlehání (např. La Formaggeria) 500 g
- ricotta 500 g
- mascarpone 250 g
- perníkové koření 2 lžičky
- mletá skořice 2 lžičky
- moučkový cukr 2 lžíce
Na ozdobení
- granátové jablko (zrníčka granátového jablka)
- pomeranč (segmenty pomerančů)
- pistácie (mleté )
- rozmarýn
Postup přípravy
- Cukr lehce rozmixujte, aby byl strukturou napůl mezi krupicovým a moučkovým.
- Troubu předehřejte na 140 °C, spodní a dolní ohřev bez horkovzduchu.
- Bílky dejte do mísy od robotu, zvolte nástavec typu šlehací metla a začněte na vysoký stupeň šlehat do sněhu.
- Po 1 minutě začněte po lžících přidávat cukr. Vždy počkejte, až se cukr zašlehá a přidejte další lžíci.
- Šlehejte na skoro nejvyšší stupeň cca 10 minut, sníh by měl být lesklý a měl by tvořit ostré špičky.
- Nakonec ještě všlehejte škrob a vinný ocet.
- Nyní vyložte 2 plechy pečícím papírem.
- Sníh přendejte do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a na plechy nastříkejte kruhové mini pavlovy.
- Plechy nyní vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 115 °C. Při této teplotě sušte pavlovy 90 minut.
- Když jsou pavlovy usušené, vyndejte plechy a nechte je vychladnout.
- Mezitím připravte krém – ricottu rozmixujte spolu s mascarpone, skořicí, perníkovým kořením a cukrem a smetanu vyšlehejte do tuha.
- Ricottu s mascarpone poté opatrně zašlehejte do smetany.
- Připravte si i komponenty na ozdobu – z pomeranče odkrojte kolem dokola slupku a poté vykrojte jednotlivé měsíčky. Z granátového jablka vyjměte dužinu.
- Krém přendejte do zdobícího sáčku s hvězdicovou tryskou a na jednotlivé pavlovy naneste krém.
- Nakonec na krém položte plátek pomeranče, dužinu granátového jablka, posypte mletými pistáciemi a ozdobte rozmarýnem.
Vánoční mini Pavlovy s perníčkovým krémem 2 Zdroj: Milluji