Suroviny
- celozrnná špaldová mouka 380 g
- moučkový cukr 130 g
- med 3 lžíce
- jedlá soda 1 lžička
- máslo (rozpuštěné ) 60 g
- vejce 2 ks
- koření (mleté: hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek (nebo hotové perníkové koření)) 1 lžíce
- kakao (holandské ) 1 lžíce
- mléko asi 50 ml
Článek
12 nejlepších receptů na tradiční české vánoční cukroví
Pečení cukroví je přímo celonárodní sport. Druhů, které pečeme, je téměř nepočítaně, některé domácí cukrářky jich zvládnou až 20 různých. A i když je výběr receptů široký,...
Postup přípravy
- Smíchejte mouku, sodu, cukr, koření a kakao. V jiné nádobě vyšlehejte máslo s medem a vejci. Propracujte obě části dohromady a pokud nebude těsto dostatečně vláčné, přidejte trochu mléka.
- Vypracujte hladké těsto a zabalené do potravinové folie ho uložte alespoň na hodinu do lednice.
- Uleželé těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a vykrajujte z něj jednotlivé kousky. Ty klaďte na plech vyložený pečícím papírem s dostatečnými rozestupy. Pečte na 180 °C dozlatova.
- Vychladlé perníčky zdobte bílkovou polevou.