Najděte si recept
Na co máte chuť?

Medové perníčky z celozrnné špaldové mouky
Perníčky jsou cukroví, které potřebuje čas, aby krásně zkřehlo a proto je to obvykle první druh, kterým se domácí cukrářky rozehřívají :) Zkuste to tentokrát trochu zdravěji a upečte perníčky z celozrnné špaldové mouky, která má příjemnou oříškovou chuť.
do 30 minut
Článek
12 nejlepších receptů na tradiční české vánoční cukroví
Pečení cukroví je přímo celonárodní sport. Druhů, které pečeme, je téměř nepočítaně, některé domácí cukrářky jich zvládnou až 20 různých. A i když je výběr receptů široký,...
Suroviny
- celozrnná špaldová mouka 380 g
- cukr moučka 130 g
- Med 3 lžíce
- Soda 1 lžička
- rozpuštěné máslo 60 g
- Vejce 2 ks
- mleté koření: hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek (nebo hotové perníkové koření) 1 lžíce
- holandské kakao 1 lžíce
- Mléko asi 50 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Smíchejte mouku, sodu, cukr, koření a kakao. V jiné nádobě vyšlehejte máslo s medem a vejci. Propracujte obě části dohromady a pokud nebude těsto dostatečně vláčné, přidejte trochu mléka.
- Vypracujte hladké těsto a zabalené do potravinové folie ho uložte alespoň na hodinu do lednice.
- Uleželé těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a vykrajujte z něj jednotlivé kousky. Ty klaďte na plech vyložený pečícím papírem s dostatečnými rozestupy. Pečte na 180 °C dozlatova.
- Vychladlé perníčky zdobte bílkovou polevou.
Špaldová mouka je zase v módě
Zatímco třeba na Blízkém východě špaldě zůstali věrní, v našich krajích se „do módy“ vrátila až v posledních letech. Znovu se objevuje na polích, zejména v rámci eko farem, a čím dál víc kuchařek a kuchařů ve svých receptech experimentuje právě se špaldovou moukou. Oblíbená je zejména pro svůj obsah bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Vyznačuje se specifickou oříškovou chutí, která se skvěle vyjímá ve slaných a sladkých koláčích, buchtách, sušenkách a také ve vánočním cukroví, které s ní chutná doslova jako od (prapra)babičky.
Medové perníčky z celozrnné špaldové mouky , Foto: archiv Babiččina volba