Najděte si recept
Na co máte chuť?

Makové perníčky
Máte rádi mák? Nemusíte se ho vzdát ani o Vánocích, právě naopak. Makové cukroví je nejenom zdravé, ale i originální. Podmínkou úspěchu je kvalitní mák. Pokud tedy už přemýšlíte nad vánočním cukrovím, nechte se inspirovat nevšedním receptem na makové perníčky.
do 1 hodiny
120 ks porcí
Suroviny (120 ks porcí)
- hladká mouka 500 g
- cukr moučka 250 g
- med 100 g
- vejce 3 ks + 1 ks na pomazání
- rum 1 lžíce
- jedlá soda 1 lžička
- mleté perníkové koření 1 lžička
- mletý mák 3 lžíce
- celý mák (na zdobení) 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Perník patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Zkuste oživit tento recept přidáním máku. Perníkové koření a mák k sobě perfektně ladí. Se stylovým vykrajovátkem v podobě makovice uděláte i parádu na slavnostní tabuli.
- Nejdříve však prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte med, celá vejce a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozválejte a vykrajujte.
- Pečte na 160 °C cca 8 minut. Ještě teplé perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou.
- PRIMA TIP: Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.
Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák. Pokud si chcete být jistí, že jej v obchodě poznáte, navštivte www.nasmodrymak.cz, kde se dozvíte více informací o naší české tradiční plodině – máku.