Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Předkrmy a chuťovky
Předkrmy a chuťovky
Klára Michalová
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu

Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Zdroj: archiv Lokál

  • Zavřít
Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu

Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Zdroj: archiv Lokál

Moje hodnocení
0x

V plzeňské kuchyni se jako vošouch označuje smažený bramborák, do kterého někteří kuchaři s oblibou přidávají kousky uzeného masa. Nyní si tuhle oblíbenou pochoutku můžete připravit doma podle receptu z plzeňského Lokálu Pod Divadlem. Ještě před vošouchem se však pusťte do domácí přípravy kysaného zelí.

4 porce
60 minut
česká
Seznam.cz banner

Vošouch

  • brambory 800 g
  • hladká mouka 80 g
  • plnotučné mléko 24 m
  • vejce 2 ks
  • česnek 2–4 stroužky
  • drcená majoránka 1 lžička
  • drcený kmín 1 špetka
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • přepuštěné máslo (na smažení)

Kysané zelí

  • bílé zelí 500 g
  • sůl 10 g

Domácí kysané zelí: Podrobný recept krok za krokem
Recepty

Domácí kysané zelí: Podrobný recept krok za krokem

28

Postup přípravy

  1. Výroba kysaného zelí je nenáročný a poměrně rychlý proces, ke kterému vám bude stačit jen sůl, tlak a čas. O vše ostatní se postarají bakterie mléčného kvašení. Z hlávky odstraňte vrchní listy a košťál. Poté zelí nakrouhejte na jemné nudličky – nejlépe vám poslouží mandolína. Nakrouhané zelí smíchejte se solí a poté napěchujte do sklenice, abyste vytěsnili všechen vzduch.

  2. Pokud se při dusání neuvolní dostatek šťávy, aby bylo zelí ponořené, dolijte osolenou vodou (poměr 2 g soli na 1 dcl vody). Vodu dolévejte i během procesu kvašení, bude-li třeba. Uzavřete, aby k zelí neměl přístup vzduch a nechte 4–6 dnů kvasit při teplotě okolo 15 °C.

  3. Vejce rozmíchejte s mlékem, přidejte prolisovaný česnek, postupně přidávejte mouku a na závěr i koření. Směs nechte chvíli odležet a propojit.

  4. Brambory se slupkou pečlivě umyjte a rozdělte na dvě části. Jednu polovinu nastrouhejte najemno a druhou nahrubo. Vše smíchejte s vaječnou směsí. 

  5. Vytvarujte placky a smažte na přepuštěném másle. Následně podávejte s kysaným zelím.

PRIMA TIPY:

  • Fermentovat se dá téměř každé zelí, na polích však rostou i odrůdy vyšlechtěné speciálně na kvašení. Příkladem je Filderkraut, špičaté zelí, které se dobře krouhá a prokvasí do jemné textury.

  • Nakrouhané zelí se může proložit jen solí, ale taky nakládat s dalším kořením jako je kmín, bobkový list, hořčičné semínko, květy bezu, kurkuma, jalovec či kardamom.

  • K zelí můžete přidat i další zeleninu, hodí se například mrkev, červená řepa, cibule nebo zázvor.

Vyzkoušejte také dokonale křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka

Inspirujte se i dalšími recepty z restaurací Lokál

  • lokal.ambi.cz

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

1
Sekaná z Lokálu: tradiční rodinný oběd i oblíbená svačina na výlet Maso

Sekaná z Lokálu: tradiční rodinný oběd i oblíbená svačina na výlet

6
Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky Maso

Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky

11
Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd Maso

Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd

8
Vepřová játra na cibulce s rýží: tradiční české jídlo podle receptu z Lokálu Maso

Vepřová játra na cibulce s rýží: tradiční české jídlo podle receptu z Lokálu

18
Poctivý guláš z hovězí kližky s maďarskou paprikou podle receptu z Lokálu Maso

Poctivý guláš z hovězí kližky s maďarskou paprikou podle receptu z Lokálu

18
Hřejivý husí kaldoun s drůbky a nudlemi z restaurace Lokál Polévky

Hřejivý husí kaldoun s drůbky a nudlemi z restaurace Lokál

14
Domácí škvarky aneb řeznický popcorn podle Libora Baďury z Lokálu Maso

Domácí škvarky aneb řeznický popcorn podle Libora Baďury z Lokálu

20
Dokonalý houskový knedlík podle Lokálu – vyzkoušejte podrobný postup krok za krokem Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Dokonalý houskový knedlík podle Lokálu – vyzkoušejte podrobný postup krok za krokem

Vyhlášený hovězí tatarák z Lokálu Maso

Vyhlášený hovězí tatarák z Lokálu

21
Perfektně naložení utopenci z Lokálu Recepty

Perfektně naložení utopenci z Lokálu

28
Bramborové knedlíky podle receptu z Lokálu Recepty

Bramborové knedlíky podle receptu z Lokálu

81
Dušené hovězí na pepři z Lokálu U Bílé kuželky Recepty

Dušené hovězí na pepři z Lokálu U Bílé kuželky

31

Klára Michalová

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky koření Plzeň recept zelí kysané zelí bramborák

Návrhy pro vás

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem Sladké

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Maso

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku Sladké

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Soutěžící
Zdeněk Virag pozve na zábavu kouzelníka

Zdeněk Virag pozve na zábavu kouzelníka

Sladké
Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Předkrmy a chuťovky
Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Prostřeno: Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Prostřeno!
Prostřeno: Nadýchané lívance s tvarohovým krémem a ovocným rozvarem

Prostřeno: Nadýchané lívance s tvarohovým krémem a ovocným rozvarem

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panenka se švestkovou omáčkou z portského vína a bramborový fondán

Prostřeno: Vepřová panenka se švestkovou omáčkou z portského vína a bramborový fondán

Prostřeno!
Prostřeno: Salát na asijský způsob

Prostřeno: Salát na asijský způsob

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem Sladké

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku Sladké

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Maso

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Předkrmy a chuťovky
Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou Maso

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami Polévky

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Předkrmy a chuťovky
Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace Předkrmy a chuťovky

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Předkrmy a chuťovky
Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Vegetariánské

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Sladké
Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

V ukrajinské armádě bojoval boss brazilské mafie. Přiletěl si pro krvavé know-how ON-LINE: Skopeček se stal třetím místopředsedou Sněmovny. Richterová opět neuspěla Pět ran sekerou do obličeje. Za vraždu milenky dostal primář 28 let, reagoval bez emocí

prima-zeny

Scénář Nočního operatéra se Vaculíkovi líbil hned. Herec si na Vánoce dopřeje kapra i řízek Každá komplikace je vlastně fajn, směje se Vojta Kotek problémům s chráněnými druhy Dřív jsem riskoval, dnes chci klid, říká Lukáš Vaculík. V práci sází na lidi

prima-zoom

Únos letadla skončil sebevraždami Žena převlečená za klauna zastřelila manželku svého milence. Pokus o dokonalý zločin vyšel jen napůl Město s nejdelším názvem na světě: Vítěz má 111 písmen a ročně ho navštěvují miliony lidí

prima-fresh

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

prima-cool

VIDEO: Nový trailer Bouřlivých výšin Jak se Rusko obrátilo naruby? První trailer Mága z Kremlu ukazuje Juda Law v roli Vladimira Putina Avatar 3 bude rekordně dlouhý. Oficiálně potvrzená stopáž si skoro říká o pauzu na záchod

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

30 nejkrásnějších adventních přání. Co se píše k adventu? Tipy na prodloužený listopadový víkend: Objevte Kladensko a Slánsko Obložené chlebíčky za socialismu: Jaké byly nejoblíbenější?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.