Vošouch
- brambory 800 g
- hladká mouka 80 g
- plnotučné mléko 24 m
- vejce 2 ks
- česnek 2–4 stroužky
- drcená majoránka 1 lžička
- drcený kmín 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- přepuštěné máslo (na smažení)
Postup přípravy
Výroba kysaného zelí je nenáročný a poměrně rychlý proces, ke kterému vám bude stačit jen sůl, tlak a čas. O vše ostatní se postarají bakterie mléčného kvašení. Z hlávky odstraňte vrchní listy a košťál. Poté zelí nakrouhejte na jemné nudličky – nejlépe vám poslouží mandolína. Nakrouhané zelí smíchejte se solí a poté napěchujte do sklenice, abyste vytěsnili všechen vzduch.
Pokud se při dusání neuvolní dostatek šťávy, aby bylo zelí ponořené, dolijte osolenou vodou (poměr 2 g soli na 1 dcl vody). Vodu dolévejte i během procesu kvašení, bude-li třeba. Uzavřete, aby k zelí neměl přístup vzduch a nechte 4–6 dnů kvasit při teplotě okolo 15 °C.
Vejce rozmíchejte s mlékem, přidejte prolisovaný česnek, postupně přidávejte mouku a na závěr i koření. Směs nechte chvíli odležet a propojit.
Brambory se slupkou pečlivě umyjte a rozdělte na dvě části. Jednu polovinu nastrouhejte najemno a druhou nahrubo. Vše smíchejte s vaječnou směsí.
Vytvarujte placky a smažte na přepuštěném másle. Následně podávejte s kysaným zelím.
PRIMA TIPY:
Fermentovat se dá téměř každé zelí, na polích však rostou i odrůdy vyšlechtěné speciálně na kvašení. Příkladem je Filderkraut, špičaté zelí, které se dobře krouhá a prokvasí do jemné textury.
Nakrouhané zelí se může proložit jen solí, ale taky nakládat s dalším kořením jako je kmín, bobkový list, hořčičné semínko, květy bezu, kurkuma, jalovec či kardamom.
K zelí můžete přidat i další zeleninu, hodí se například mrkev, červená řepa, cibule nebo zázvor.
Vyzkoušejte také dokonale křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka