Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka
Bramboráky patří mezi poklady české kuchyně. Podobné placky najdete v mnoha světových kuchyních, ale naše české bramboráky voní po česneku a majoránce. Vyzkoušejte prověřený recept na tradiční pochoutku, která umí vykouzlit úsměv na tváři :)
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- brambory 500 g
- česnek 5 stroužků
- sůl a čerstvě namletý pepř
- hladká mouka 100 g
- vejce 2 ks
- mléko 100 ml
- majoránka 2 lžíce čerstvé nebo 1 lžíce sušené
- sádlo na smažení 250 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto.
- Na pánvi rozpusťte sádlo, naběračkou vlijte do pánve bramborákové těsto a rozetřete ho ke krajům. Bramboráky smažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách.
PRIMA TIPY:
- Pokud je těsto moc tuhé, nařeďte ho ještě trochu mlékem nebo vymačkanou vodou z brambor.
- Množství česneku upravte podle vlastní chuti, případně i podle síly použitého česneku.
- První bramborák upečte na zkoušku – ochutnejte ho a těsto případně dosolte nebo přidejte majoránku či česnek.
- Sádlem nešetřete. Je důležité, aby na pánvi byla vysoká vrstva tuku, jen tak se bramboráky usmaží rovnoměrně. Když bramboráky v rozpáleném tuku plavou, nasáknou jím mnohem méně, než když budete smažit jen na trošce tuku.
Recept je převzatý z knihy Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila od Romana Vaňka.