Křupavé bramboráky podle romana vaňka
- brambory 500 g
- česnek 5 stroužků
- hladká mouka 100 g
- vejce 2 ks
- mléko 100 ml
- majoránka 2 lžíce čerstvé nebo 1 lžíce sušené
- sádlo (na smažení) 250 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto.
Na pánvi rozpusťte sádlo, naběračkou vlijte do pánve bramborákové těsto a rozetřete ho ke krajům. Bramboráky smažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách.
PRIMA TIPY:
Pokud je těsto moc tuhé, nařeďte ho ještě trochu mlékem nebo vymačkanou vodou z brambor.
Množství česneku upravte podle vlastní chuti, případně i podle síly použitého česneku.
První bramborák upečte na zkoušku – ochutnejte ho a těsto případně dosolte nebo přidejte majoránku či česnek.
Sádlem nešetřete. Je důležité, aby na pánvi byla vysoká vrstva tuku, jen tak se bramboráky usmaží rovnoměrně. Když bramboráky v rozpáleném tuku plavou, nasáknou jím mnohem méně, než když budete smažit jen na trošce tuku.
Bramboráky jsou srdcovka české kuchyně, která nikdy nezklame. Ať už je děláte doma, nebo na víkendového výletu autem (které doporučujeme mít dobře pojištěné), je nutné, aby voněli po česneku a majoránce.
Recept je převzatý z knihy Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila od Romana Vaňka.
Vyzkoušejte také výborné placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE