Roman Vaněk

Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka

Moje hodnocení
248x

Bramboráky patří mezi poklady české kuchyně. Podobné placky najdete v mnoha světových kuchyních, ale naše české bramboráky voní po česneku a majoránce. Vyzkoušejte prověřený recept na tradiční pochoutku, která umí vykouzlit úsměv na tváři :)

4 porce
30 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto.
  2. Na pánvi rozpusťte sádlo, naběračkou vlijte do pánve bramborákové těsto a rozetřete ho ke krajům. Bramboráky smažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách.

PRIMA TIPY:

  • Pokud je těsto moc tuhé, nařeďte ho ještě trochu mlékem nebo vymačkanou vodou z brambor.
  • Množství česneku upravte podle vlastní chuti, případně i podle síly použitého česneku.
  • První bramborák upečte na zkoušku – ochutnejte ho a těsto případně dosolte nebo přidejte majoránku či česnek.
  • Sádlem nešetřete. Je důležité, aby na pánvi byla vysoká vrstva tuku, jen tak se bramboráky usmaží rovnoměrně. Když bramboráky v rozpáleném tuku plavou, nasáknou jím mnohem méně, než když budete smažit jen na trošce tuku.

Recept je převzatý z knihy Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila od Romana Vaňka.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Roman Vaněk

Roman Vaněk

Přečtěte si také

Recepty